Dakconstructies: 3 keer anders

Dakconstructies: 3 keer anders

Bouwmethodes, Dakdekking, Ruwbouw

Het dak bepaalt hoe een woning eruitziet, beschermt tegen weer en wind én voorkomt warmteverlies. Om die functies goed te kunnen vervullen, is een stabiele structuur nodig. Zeker als je plannen hebt om op zolder een extra kamer in te richten. Er zijn meerdere manieren om een dak op te bouwen.

Traditioneel gebinte

Het traditionele gebinte met gordingen en kepers wordt nog veel toegepast. Onderaan, op de muur waaraan de dakgoot is bevestigd, zitten de muurplaten: horizontale balken die de dakconstructie dragen. Ze worden met trekbouten of bandijzers vastgezet op het metselwerk.

In de punt van het dak, evenwijdig met de muurplaten, zit tussen de twee draagmuren de nokgording. De lengte van die balk is doorgaans beperkt tot ongeveer 4 meter met standaard balkafmetingen. Bij grotere overspanningen moet ofwel een dragende binnenwand of een tussenspant worden gebruikt, ofwel wordt een verlijmde gelamineerde balk met een grotere sectie gebruikt. 

Tussen de nokgording en de muurplaat bevinden zich – eveneens horizontaal – de gordingen, die aan weerszijden in de draagmuur worden ingemetseld. De afstand tussen de gordingen wordt ingegeven door de sectie (of doorsnede) van de kepers.

Haaks op die structuur komen de kepers, die van de muurplaten naar de nok lopen. In oude daken zijn de kepers gemiddeld zo’n 6 tot 9 centimeter hoog. Vandaag worden meestal hogere houten elementen gebruikt: I-liggers of op hun kant geplaatste planken.

Voordelen
Ideaal voor complexe daken
Veel plaats voor een zolderkamer
Dakconstructie kan deels zichtbaar blijven

Nadelen
Vrij duur door hoge arbeidskost
Opbouw kan enkel op de bouwplaats zelf
Het constructiehout moet een grote doorsnede hebben

Spantendak

Het spantendak bestaat uit spanten die op 45 tot 60 centimeter van elkaar op een drager zijn bevestigd. Die drager kan een muur zijn, een houten muurplaat of een vloerplaat. Elke spant loopt van de voet van het dak naar de nok.

Om de stabiliteit te verhogen, worden boven- en onderaan verstevigingen aangebracht, die een soort driehoek vormen. Onderaan het spantbeen zit een verticale stut – de kreupele stijl. Bovenaan zit een horizontale trekbalk – de hanebalk – die twee tegenover elkaar staande spantbenen verbindt.

Een spantendak kan je laten opbouwen op de werf zelf – alle onderdelen worden dan aan elkaar bevestigd met nagels. Er bestaan ook geprefabriceerde spanten, waarbij de spantdelen verbonden worden via metalen verbindingsplaten. Ze komen hierdoor mooi in één vlak te liggen.

© Thomas & Piron

Voordelen
Snelle montage met prefab
Budgetvriendelijker dan traditioneel gebinte
Zelfdragende structuur laat grote overspanningen toe

Nadelen
Hijskraan nodig bij prefab
Structuur kan niet zichtbaar blijven
Plaatsverlies door trekbalk en kreupele stijlen

Zelfdragende dakelementen

Zelfdragende dakelementen winnen aan populariteit. Er zijn bovendien meerdere soorten. Vaak gaat het om sandwichpanelen, waarbij een isolatiemateriaal in de fabriek wordt gecombineerd met kepers of houten ribben. Naargelang het type worden ook het onderdak en de tengellatten en/of het dampscherm en de binnenafwerking geïntegreerd. Zelfdragende dakelementen komen rechtstreeks op de gordingen te liggen. Er zijn geen kepers nodig.

Voordelen
Minder ruimteverlies
Weinig kans op uitvoeringsfouten
Goede luchtdichtheid en geen koudebruggen
Door snelle montage goedkoper dan traditioneel gebinte

Nadelen
Hogere materiaalkosten
Hijskraan nodig bij plaatsing
Oplossingen voor complexe daken zijn duurder

© Unilin

Tekst Wim Deloof
Openingsbeeld © Bram Tack

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels