Daling aardgas- en elektriciteitsverbruik in 2011

Energie, Nieuws

In 2011 is het globale aardgas- en elektriciteitsverbruik in België gedaald tegenover 2010. Dat blijkt uit de definitieve cijfers van Synergrid, de federatie van de netbeheerders voor elektriciteit en aardgas in België.

Het aardgasverbruik kende vorig jaar een daling van 14,8 procent tegenover 2010, waarmee een eerdere schatting van Synergrid (ongeveer -14 procent) bevestigd wordt. De daling is vooral voelbaar op het niveau van de distributie.

Distributie

Bij de residentiële en tertiaire sectoren en de kmo’s werd namelijk een afname van 18,5 procent opgetekend. Bij de elektriciteitscentrales daalde het verbruik met 19,6 procent. Op jaarbasis bevindt het verbruik van de grote industriële klanten zich met een lichte toename van 0,1 procent op hetzelfde niveau als in 2010.

Synergrid merkt wel op dat het laatste trimester van 2011 door een aanzienlijke daling van 7,3 procent gekenmerkt werd. Volgens de federatie is dat een teken van de huidige vertraging van de economie. Het totale elektriciteitsverbruik in België daalde dan met 2,4 procent ten opzichte van 2010. De grote industriële klanten hebben in 2011 0,3 procent minder verbruikt.

Tijdens het eerste semester werd wel een sterke groei (+3,1 pct) opgetekend, maar die werd gevolgd door een daling van 3,6 pct. Bij de residentiële en tertiaire sectoren en de kmo’s werd 3,3 procent minder verbruikt dan in 2010. Tot slot meldt Synergrid dat België vorig jaar 2.615 GWh elektriciteit invoerde uit het buitenland, wat goed is voor 3,2 procent van het totale elektriciteitsverbruik in België. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels