‘Daling van werkgeversbijdrage zal onvoldoende voelbaar zijn in de bouwsector’

Nieuws

De bouwsector reageert gematigd tevreden op de taxshift, maar benadrukt dat er dringend nood is aan bijkomende "specifieke en toereikende maatregelen" om het massale jobverlies een halt toe te roepen. In een gezamenlijk persbericht pleiten Confederatie Bouw en Bouwunie opnieuw voor een lastenverlaging van 6 euro per uur.

De werkgevers uit de bouwsector zijn tevreden dat de taxshift niet gefinancierd wordt met een btw-verhoging die de sector zwaar zou treffen. Er werd eerder immers gesuggereerd om het verlaagde btw-tarief van 6 procent (dat bijvoorbeeld geldt op bepaalde renovatiewerkzaamheden) op te trekken naar 8 procent.

Ook de aangekondigde daling van de werkgeversbijdrage is een positieve maatregel is, maar, zo stellen de werkgevers, “deze zal onvoldoende voelbaar zijn” in de bouwsector. De sector herhaalt het pleidooi voor een lastenverlaging van 6 euro per uur voor de Belgische bedrijven. “Dat is de enige manier om de toekomst van de werkgelegenheid in de bouwbedrijven veilig te stellen, want op vier jaar tijd zijn maar liefst meer dan 17.000 arbeidsplaatsen verloren gegaan”, luidt het.

Door de hoge lasten in België kunnen buitenlandse arbeidskrachten op dit moment in alle wettelijkheid 20 tot 30 procent goedkoper werken dan hun Belgische collega’s. Zonder zo’n lastenverlaging dreigen de komende jaren nog eens 20.000 banen te verdwijnen, klonk het eerder al. De Confederatie Bouw en Bouwunie hopen dat er snel na het zomerreces specifieke maatregelen komen voor de sector. Ze zeggen hoopvol te zijn, omdat ze bij de regering bereidheid zien om verdere stappen te ondernemen.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels