De 3 voordelen van een energieaudit

De 3 voordelen van een energieaudit

Actualiteit, Energie

Wil je het energieverbruik van je woning terugdringen, maar ben je niet meteen van plan om een architect bij je project te betrekken? Doe dan je voordeel met een energieaudit.

Een energieaudit is een grondige doorlichting van je woning die uitmondt in een uitgebreid technisch rapport met adviezen om je woning energiezuiniger te maken, inclusief concrete technische informatie voor de uitvoering.

Waarom zou je investeren in zo’n audit van honderden euro’s? Het antwoord staat al in de inleiding: de energieaudit vormt een handige leidraad voor wie zijn huis renoveert zonder tussenkomt van een architect of een andere bouwprofessional. Op die manier ben je tenminste zeker dat je de juiste energie-investeringen doet op lange termijn. In Wallonië is de oproep op een energieauditeur een verplichte stap als je van regionale premies wilt genieten.

1. Grote besparing mogelijk

De energieaudit wordt uitgevoerd door een erkend energiedeskundige type B. Hij brengt je woning energetisch in kaart, analyseert muren, deuren en vensters en controleert hoe goed je woning geïsoleerd is. Ook de installaties voor verwarming en warm water neemt hij onder de loep. Op basis van alle verzamelde gegevens stelt hij een adviesrapport op. Dit is voor jou een waardevol vertrekpunt om te besparen op je energiefactuur.

Tip: verzamel op voorhand de facturen van gas, stookolie en elektriciteit. Ook eventuele bouwkundige plannen zijn handig voor de energiedeskundige.

Bekijk de lijst van energiedeskundigen type B in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

2. Inzicht in je energieverbruik

Het adviesrapport bestaat uit drie delen: ten eerste een algemeen deel, ten tweede toelichting bij de mogelijke verbeteringen met betrekking tot de muren, het dak en de vensters. En ten derde toelichting bij mogelijke verbeteringen met betrekking tot verwarming en warmwatervoorziening. Optioneel kan je vragen om een luik toe te voegen over ventilatie en zomercomfort.

Deze informatie biedt je een verregaand inzicht in de verschillende energiestromen in huis, zodat je doelgericht maatregelen kan nemen.

3. Praktische info

Het adviesrapport bevat ook technische informatie over hoe de verschillende maatregelen concreet uitgevoerd kunnen worden.

Tip: in Wallonië ontvang je na een energieaudit van een eengezinswoning meteen ook het EPC-certificaat dat verplicht is bij de verkoop of verhuur van je woning. Dit certificaat blijft tien jaar geldig. In Vlaanderen en Brussel geldt deze combinatie niet, en moet je indien gewenst bij verkoop of verhuur een afzonderlijk energieprestatiecertificaat laten opstellen door een energiedeskundige type A.

Tekst Tom Mondelaers

Openingsbeeld © iStock

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels