De afwerking van de ramen

Ramen, deuren en poorten

We staan er nauwelijks bij stil, maar ook de ramen hebben een afwerking nodig, meer bepaald de dagkanten van de muren waarin de ramen zijn geplaatst.

We staan er nauwelijks bij stil, maar ook de ramen hebben een afwerking nodig, meer bepaald de dagkanten van de muren waarin de ramen zijn geplaatst. In het merendeel van de gevallen kiest de bouwheer ervoor om de bovenkant en de twee zijden uit te laten pleisteren en aan de onderkant een tablet te plaatsen in blauw hardsteen. Esthetisch en oerdegelijk.

Maar het kan ook anders. De zijden en de bovenkant kunnen ook met gipskarton of met hout worden uitgekleed. Hetzelfde geldt voor de tablet: hier kan je opteren voor inox, hout, of een tablet die wordt ingevuld met keramische tegels in een klein formaat.

Wanneer je in- of opbouwrolluiken of binnenzonwering in de vorm van screens gebruikt, blijft er een holte boven het raam om af te werken. Je kan dit met gipskarton of hout – doorgaans mdf of triplex – afwerken.

Wanneer je toch met een bekleding van rolluikkasten dient te werken, kan je die meteen benutten om gordijnkasten en ventilatieroosters – zoals de Transivent van Renson – te integreren. Zo kan je het glasoppervlak zo groot mogelijk houden.

Wie vooraf alle aspecten grondig overdenkt, kan zelfs nog veel verder gaan. Je kan bijvoorbeeld ook (in)directe verlichting wegwerken in de gordijnkasten

Wanneer de dagkanten voldoende diepte hebben – dat valt wel eens voor bij massieve muren van oude gebouwen – kan je deze ruimte benutten om slanke designradiatoren te plaatsen. Zo behoud je veel meer muuroppervlak in de ruimte zelf en breek je meteen de koudestraling van het glas.

In plaats van een designradiator kan je ook een spiegel tegen de wand plaatsen. Zo kan je zonlicht dieper in de woning laten doordringen, of krijg je een discrete kijk op de omgeving…

Een andere optie is een bank te maken onder het raam en dit vol kussens te leggen. Dit is een toffe zitplaats en misschien wel de ideale plaats om je favoriete magazine te lezen.

Op het vlak van de raamaankleding zijn er tal van mogelijkheden. Van het gordijn over jaloezieën tot mobiele panelen.

We beperken ons hier tot de huidige trends. Heel trendy zijn de zogenaamde shutters – dit is een variant op de jaloezieën. Deze houten panelen komen overwaaien uit de Angelsaksische landen. Ze resulteren in een strakkere aankleding met een aparte sfeer, maar ze zijn ook prijzig omdat het hier om maatwerk gaat. Het is een oplossing die zich goed leent voor de populaire pastorijstijl.

Een andere nieuwigheid is een variant op de voilegordijnen van weleer die eigenlijk in een jaloezieconcept worden toegepast. De raamdecoratie is opgebouwd uit twee stofpartijen met openingen. Deze kunnen in verschillende standen over elkaar worden geschoven om zo de lichtinval bij te sturen. Hierdoor kan je naar wens een vrij zicht naar buiten, of een beperktere inkijk creëren.

Een laatste innovatieve afwerkingsmogelijkheid zijn de ‘paneltreks’ of Japanse wanden. Deze wanden zijn bekleed met een stof naar keuze en worden voor het raam geschoven.

Tim Vanhove

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels