De belangrijkste aandachtspunten voor het opstellen van een goed lichtplan

De belangrijkste aandachtspunten voor het opstellen van een goed lichtplan

Verlichting

Verlichting biedt meer dan alleen functionaliteit, het is ook het ideale medium om de sfeer in een kamer vast te leggen.

Om alles op een juiste manier te combineren tot het gewenste effect, wordt daarom steeds vaker een beroep gedaan op een lichtplan. We zetten de belangrijkste aandachtspunten voor het opstellen van een lichtplan voor u op een rij.

Functionaliteit en sfeer

De tijden dat verlichting kiezen enkel bestond uit het bepalen van de armatuur ligt al eventjes achter ons. Het lichtplan is het ideale instrument om de juiste verlichting op de juiste plaats te brengen. Erop staat aangeduid waar de verschillende lichtpunten precies moeten komen en welk soort licht en armaturen er perfect bij zouden passen.

De bedoeling is om aan de hand van een lichtplan functionaliteit en sfeer te combineren in een kamer. Dat doet men door te spelen met direct of indirect licht, basisverlichting en accenten en de lichtsterkte en de lichtkleur. Voor het opstellen van een lichtplan kan men terecht bij zijn lichtadviseur of een interieur- of tuinarchitect.

Wie liever zelf aan de slag gaat, moet rekening houden met een aantal zaken. Light Gallery geeft alvast enkele tips en nodigt bezoekers van Batibouw uit om een afspraak te maken op hun stand voor een lichtplan.

Lumen of Kelvin

In het verleden konden consumenten zich perfect een voorstelling maken van licht. Wanneer er in de winkel gesproken werd over een wattage van 60, kon men bevatten wat het effect zou zijn. Met de terminologie die led met zich meebrengt is nog niet iedereen even vertrouwd. Twee termen springen wat dat betreft in het oog.

Allereerst is er de verlichtingssterkte, uitgedrukt in lumen. Het is de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron in alle richtingen en dus een belangrijk element in een lichtplan. Er is geen echte stelregel om wattages om te zetten in lumen, want er is nogal wat onderscheid in de kwaliteiten van verschillende leds. Om toch een idee te geven, 60 W staat ongeveer gelijk met 600 lumen.

Daarnaast is er de lichtkleur, uitgedrukt in Kelvin. Daarin drie standaardopdelingen, waar 2007 Kelvin staat voor warm halogeenlicht en 4.000 Kelvin heel wit is en natuurlijk licht dicht benaderd. De gulden middenweg ligt op 3.000 Kelvin. Deze twee elementen zullen in sterke mate de sfeer mee bepalen. Daarenboven integreren heel wat fabrikanten de mogelijkheid om verschillende kleuren uit dezelfde armatuur te halen.

 

Een goed plan

Een lichtplan vertrekt vanuit een plan voor de woning. Dat moet niet alleen de maatvoering bevatten, maar tevens een overzicht van hoe de woning er zal uitzien bij oplevering. Weet met andere woorden waar de salon met de televisie zal komen en waar de eetkamer met tafel en stoelen. De functionaliteit van de ruimte is immers heel belangrijk om de aansluitpunten en lichtpunten op de juiste plaats vast te leggen. Het is ook het eerste waar de lichtadviseur zal naar vragen. Uiteraard zal dit bij een nieuwbouwproject dat een blank canvas voor verlichting biedt vaak wat eenvoudiger zijn.

Toch kan bij een renovatie met de nodige creativiteit heel veel gerealiseerd worden. Daarna gaat men stapsgewijs aan de slag om de verlichting aan te brengen in de ruimtes. Eerst de basisverlichting die een balans moet vinden tussen direct en indirect licht. Dan volgt de sfeerverlichting die speelt met het contract tussen licht en donker door bijvoorbeeld gebruik te maken van diffuus lucht. Ten slotte volgt de taakverlichting: waar wil ik werken en heb ik bijgevolg gericht licht nodig?

Armaturen te over

Armaturen bestaan in verschillende stijlen, formaten en vormen en worden eigenlijk pas in een laatste fase gekozen. Hierin speelt de factor budget uiteraard zijn rol. In principe liggen er mogelijkheden binnen elk budget, maar een indicatie van hoeveel verlichting mag kosten helpt om te dromen binnen de mogelijkheden. Hierbij hou je best ook rekening met de vormen en kleuren die in de rest van het interieur naar voren komen. (VC)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels