De Belg voelt zich goed in zijn buurt

De Belg voelt zich goed in zijn buurt

Nieuws

Bijna 80 procent van de Belgen heeft een positief gevoel over zijn buurt. Dat blijkt uit het nieuwe ILIV-onderzoek dat peilt naar thuis en thuisgevoel bij 2000 Belgen.

Uit onderzoek van ILIV blijkt dat het buurtgevoel een sterke en significante associatie heeft met thuisgevoel en met persoonlijk geluk. Wie zich goed voelt in zijn buurt, voelt zich ook meer thuis in zijn woning. Omdat thuisgevoel essentieel is voor het persoonlijk welzijn, heeft buurtgevoel ook een directe link naar persoonlijk geluk.

Uit het onderzoek blijkt dat de Belg zich goed voelt in zijn buurt, want 78 procent heeft een positief gevoel bij zijn leefomgeving, 66 procent wil zeker in zijn buurt blijven wonen. Op de meeste vlakken, zoals scholen, winkels, veiligheid, groenvoorzieningen, scoren buurten bijzonder goed. Dat is ook het geval op sociaal vlak: de bewoners kennen elkaar (59%) en begroeten elkaar op straat (60%). In 47% van de buurten wordt op z’n minst af en toe een buurtfeest of speelstraat georganiseerd en 62% slaat af en toe een praatje met de lokale winkeliers.

Huurders

Hoewel het buurtgevoel over het algemeen goed zit, is er nog ruimte voor verbetering. Huurders, en mensen die minder comfortabel wonen, hebben een significant lager buurtgevoel. En ondanks de goede score van de meeste buurten, moet het beleid waakzaam blijven voor probleembuurten. Precies daar scoort het buurt- en thuisgevoel het laagst. Toch is buurtgevoel essentieel, ook voor het persoonlijk geluk.

Daarom moet buurtwerking in de letterlijke zin – werken aan buurten – een belangrijk punt op de federale en lokale beleidsagenda’s zijn. Buurtingrepen aan het straatbeeld en wijkfaciliteiten, maar ook het promoten van sociale buurtinitiatieven om het lokaal engagement te verstevigen. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels