De buitenkant van een huis volgens de tuinontwerper

De buitenkant van een huis volgens de tuinontwerper

Ramen, deuren en poorten

De beplanting en de voortuin in het algemeen zijn sterk bepalend voor hoe de buitenkant er uitziet.

Serge Scheers van het tuinarchitectenbureau Les Jardins Idée-ô vertelt ons hoe hij de buitenkant ziet.

Hoe belangrijk is de buitenzijde van een huis?

Ongeacht de stijl van de woning moeten de mensen zich welkom voelen en dat impliceert dat ze ook gemakkelijk de weg naar de deur vinden. Ze moeten dus niet een half uur lopen zoeken naar de voordeur en uiteindelijk bij de garagepoort terechtkomen, om vast te stellen dat ze langs daar niet binnen kunnen komen…

De inrichting van de voorzijde moet hen als het ware naar binnen leiden. Het probleem is echter dat veel architecten niet verder kijken dan de gevel van het huis. Eenmaal het huis is gebouwd, blijft de klant vaak achter in een onafgewerkte omgeving. Maar intussen is het geld op en is voor een functionele inrichting geen budget meer beschikbaar. Alleen nog voor een hoopje grind…

Bestaat er nog zoiets als een wisselwerking tussen het huis en de voortuin?

Zeker. De stijl van het huis bepaalt de stijl van de tuin. Ik neem altijd graag een kijkje in de woning voor ik aan een ontwerp begin. Ik zou nooit een Japanse tuin tekenen voor iemand die van fermette-stijl houdt. De bewoners moeten zich meteen, al van bij de omheining rond het huis thuis voelen.

Vergt een “verzorgde” tuin niet veel onderhoud?

Je moet het vooral praktisch zien. Ik ontwerp ook wel tuinen waar de mensen alleen in het voor- en najaar even met de snoeischaar aan de slag moeten. Ook mijd ik vaste planten. Ik werk liever met bamboe, struiken, grassen en vormbomen. Die vullen goed de ruimte en geven onkruid minder kans.

Dat betekent niet dat er geen bloemen bij mogen! Hortensia’s bijvoorbeeld zijn nu in de mode, omdat ze bloeien van juni tot september, dik in het blad zitten en de tuin mooi vullen. Bij modernere woningen wil ik ook nog wel eens combineren met steen. Dat is ook onderhoudsvriendelijk en levert bovendien een mooi resultaat op.

Zijn er valkuilen die je beter kunt vermijden?

Planten en bomen met grote wortels. Die kunnen de stoeptegels optillen of de ondergrondse buizen beschadigen. Vergeet ook niet dat kleine bomen groot worden en ten koste kunnen gaan van het zonlicht of je uitzicht. Ook met klimplanten is het oppassen geblazen, want sommige soorten tasten de gevel aan. De wilde wingerd bijvoorbeeld laat met zijn zuignapjes allemaal vieze stipjes achter. Bij bamboe moet je ondergronds een soort buffer vrijlaten voor de wortels, die anders schade kunnen aanrichten.

Al dat werk is niet nodig als er, zoals in de stad, maar weinig grond tussen je huis en de straat zit?

Dat verschilt van tuin tot tuin… Is de ruimte echt beperkt, dan kun je kiezen voor een levendig element als bijvoorbeeld water met een brugje over een vijvertje om bij de voordeur te komen. Zo wordt de blik naar de tuin gezogen, weg van de grote gevel vlak voor je neus.

Tekst Fanny Bouvry

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels