Bekijk de galerij

De charme van oude stenen

Renovatie open

Langs een veldweg aan de rand van het dorp liggen een aantal gebouwen uit het begin van de 19de eeuw die samen een woonerf vormen.

Krachtlijnen (volgens de architecte)

1. De conceptuele strakheid ten dienste van de functionaliteit. 2. Een qua opbouw kwalitatieve architectuur. 3. De wisselwerking met buiten. “Voor architecten is het een godsgeschenk om een dergelijk project te mogen uitwerken.”

Ontwerp

Martiat + Durnez Architectes – 04 221 20 94 – mdarchitectes@skynet.be

Een van de vleugels werd volledig hervormd en ingericht als een moderne, gestileerde ruimte zonder afbreuk te doen aan de originele architectuur…

Dit domein dat is opgetrokken uit natuursteen die de tijd met gratie en schoonheid heeft doorstaan, is zeer rustig gelegen. De vrouw des huizes kocht een eerste pand in 2000 en vijf jaar later een tweede, bestemd voor haar zoon. De minimalistische renovatie respecteert de originele bouwstijl en is doordrongen van het sterke karakter van het geheel.

Een gebouw met geschiedenis

Het geheel dateert uit het begin van de 19de eeuw. De gebouwen werden vroeger bewoond door arbeiders die in de aanpalende steengroeve werkten. Daar komt wellicht ook de gebruikte breuksteen vandaan. Het verbouwde volume maakt deel uit van een L-vormige constructie, en zijn morfologie doet aan die van een schuur denken.

Het volume zelf omvat twee beuken uit verschillende bouwperiodes. Hun specifiek karakter werd bewaard, maar een binnenraam zorgt wel voor een onderlinge cohesie. Ook de doorgangen en circulatierichting in het volume werden behouden. “Respect voor het bestaande was in onze plannen essentieel”, benadrukt architecte Sibrine Durnez.

Stavie Deroc

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 348 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels