De comeback van aluminium: zo past het in elk interieur

De comeback van aluminium: zo past het in elk interieur

Interieur

Net als staal is aluminium toe aan een comeback in het interieur. Het grote voordeel van aluminium is dat het licht is, zeer fijne afwerkingen toelaat en 100 procent recycleerbaar is. Een overzicht van de meest gebruikte toepassingen.

In de keuken

Ook in de keuken doet aluminium zijn intrede. Zo gebruiken fabrikanten aluminium als afwerking voor de binnenlades, aangezien het materiaal makkelijk in diverse, zeer fijne vormen te snijden of te gieten is, waardoor maatwerk makkelijker wordt. Bovendien past dit materiaal perfect bij het totaalbeeld van de hedendaagse keuken, waarin natuurlijke materialen en industrieel ogende materialen hand in hand gaan. Zo pakken heel wat fabrikanten uit met werkbladen in inox. “Ook een werkblad in aluminium zou in principe kunnen”, vertelt Frédérique Lippens. “Het past perfect in de hedendaagse hang naar ambachtelijkheid en naar materialen met een verhaal. Want net als inox bijvoorbeeld zal aluminium na verloop van tijd een patine krijgen.”

 

Het Duitse bulthaup biedt voor een van haar keukenreeksen een afwerking in aluminium aan, al hoort het werkblad daar niet bij. “Afhankelijk van de toepassing wordt een aluminium plaat op een hdf- of spaanplaat verlijmd. Zo is het stevig genoeg, want aluminium zelf is vrij zacht. Dat is de reden waarom wij het niet aanbieden als werkblad, want het zou te makkelijk krassen. Maar een aluminium afwerking is wel mogelijk voor zowel de fronten als de kopse kanten van de keukens”, vertelt Maarten Marres van bulthaup. “Aluminium is zeer makkelijk in onderhoud en je ziet er – in tegenstelling tot bijvoorbeeld inox – dankzij de matte anodisatie geen vingerafdrukken op.”

“Daarnaast doet het emotionele aspect mensen voor deze afwerking kiezen. Want terwijl metalen de reputatie hebben om koud, kil en technisch te zijn, komt geanodiseerd aluminium toch warm en tactiel over. Tijdens het proces van de anodisatie krijgt het aluminium een kleurbad, waardoor de kleur dankzij het gebruik van elektriciteit letterlijk in het materiaal dringt. Dat levert achteraf in wisselwerking met het licht een bijzonder spel van reflectie op. Daardoor ziet de keuken er op elk uur van de dag anders uit.”

Trappen

Ook voor de vormgeving van een trap kan aluminium worden gebruikt. Al geven de meeste trappenspecialisten er de voorkeur aan om het alleen te gebruiken wanneer het echt een functionele meerwaarde biedt. “Aluminium is bijvoorbeeld het aangewezen materiaal voor vochtige ruimtes, zoals een kelder, of voor het afwerken van buitentrappen of van hellende vlakken die moeten worden voorzien van een antislipfunctie. Dankzij het hoge siliciumgehalte is aluminium bestand tegen corrosie, wordt het niet vuil en vergt het geen onderhoud. Maar voor de treden zelf gebruiken wij meestal een ander materiaal”, vertelt Marcel Vlaminck van Spira.

 

Aluminium platen zijn namelijk niet heel stevig. Om het de nodige mechanische weerstand te geven, moet het aluminium worden geëxtrudeerd tot profielen. De vorm en de dikte van de profielen worden berekend in functie van de te dragen lasten. “Om diezelfde reden gebruiken we bijvoorbeeld geen aluminium voor balustrades. Aluminium biedt wel het voordeel dat het makkelijk plooibaar is, maar tegelijk kan je – eens het geplooid is – niet meer terug. Het is namelijk niet elastisch en breekt dus relatief snel. Bovendien kan aluminium dat niet geanodiseerd is, een zwarte gloed afgeven.” (Het zal dan oxyderen. Dit heeft echter geen enkele invloed op de kwaliteiten van het materiaal, red.)

Verlichting

Een interieurtak waarin aluminium met de regelmaat van de klok wordt gebruikt, is de verlichtingssector. Zo biedt aluminium het technisch voordeel dat het de warmte beter geleidt, waardoor de warmte van de lichtbron beter wordt afgevoerd. Dit kan de levensduur van de lamp verlengen en maakt andere extra onderdelen in sommige gevallen overbodig. Bij inbouwspotjes wordt dit principe bijvoorbeeld vaak gehanteerd, weliswaar in combinatie met een roostertje aan de achterkant van de armatuur om de warmte af te voeren. Bovendien is aluminium een hoogwaardiger materiaal dan bijvoorbeeld plastic, trekt het minder stof aan en maakt het naadloze afwerkingen mogelijk.

 

Aluminium is ook lichter dan staal. Daarom wordt het vaak gebruikt voor profielverlichting (eenvoudige behuizingen met geïntegreerde ledstrips, waarmee je lichtlijnen kan creëren in je interieur, red.). Voor de draagkracht van het plafond is het beter als deze lichtlijnen niet te zwaar zijn. Voor andere modellen geldt dezelfde redenering. Al betekent dat niet dat alle verlichting in aluminium wordt gemaakt. Als een ontwerp het bijvoorbeeld vereist om bepaalde delen aan elkaar te lassen, is staal een betere keuze.

Anderzijds biedt aluminium dan weer het voordeel dat het “puur” gebruikt kan worden, maar ook verschillende afwerkingen toelaat. Daardoor schrijft het zich in verschillende interieurstijlen in.

Tot in de details

De aluminiumlook kan tot slot tot in de kleinste details worden doorgetrokken. Zo bestaan er radiatoren die dankzij het gebruik van aluminium niet alleen bijzonder licht, maar ook uiterst slank zijn, tot slechts 8 mm dik. In die versterkte aluminiumplaat slingert een koperen verwarmingsbuis met een minimale waterinhoud die aan de achterzijde van de voorplaat wordt uitgefreesd. Dat maakt niet alleen de ultravlakke vorm mogelijk, maar ook een snelle interactie tussen het koper en aluminium, waardoor een energiezuinige en efficiënte warmteafgifte ontstaat. Daardoor is dit systeem ideaal voor een combinatie met lage temperatuursystemen.

Maar bijvoorbeeld ook in de branche van de schakelaars bestaan er diverse modellen met een aluminium afwerking. Dankzij de kleine streepjes in het aluminium, voelt het materiaal tactieler aan. Tegelijk laat aluminium een zeer strakke afwerking van de randen toe. Bovendien kan het nooit verkleuren en geeft het je interieur een hoogwaardige afwerking.

Ontdek meer over de voordelen van aluminium en lees het hele artikel in Ik Ga Bouwen 400.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels