De drie v’s van een veranda

De drie v’s van een veranda

Zonwering

Als u uw woning uitbreidt met een veranda die u het jaar rond wil gebruiken, moet u rekening houden met de drie v's: verlichting, verwarming en ventilatie.

De drie v’s

Hou bij de bouw van een veranda op voorhand rekening met de ventilatie en de zonwering. Een goede zonwering verhoogt het gebruikscomfort, zeker tijdens de zomer. Een buitenzonwering voorkomt dat de warmte van buiten naar binnen doordringt, terwijl de binnenzonwering de warmte binnenin tempert. Een goede ventilatie is eveneens essentieel. Speciale verluchtingsopeningen, ventilatiestroken en verluchtingsroosters, meestal aangebracht in of op de profielen van ramen en dak, bevorderen de aanvoer van verse lucht. Als u de veranda optimaal wil gebruiken tijdens de winter, moet u ook verwarming voorzien: een supplementaire radiator, vloerverwarming, vloerroosters, een losstaand element. Dit laatste heeft soms als nadeel dat het veel energie verbruikt.

Beglazing

Zonwerende en reflecterende beglazing reduceren het risico op oververhitting en verhogen het wooncomfort. Hellende oppervlakken en daken worden het best uitgerust met synthetische kunststofplaten of veiligheidsglas. Acrylaatplaten isoleren doorgaans beter dan polycarbonaatplaten maar zijn duurder. Gelaagd glas, samengesteld uit twee glasplaten en een kunststoffilm, biedt bescherming tegen glasbreuk en kan ook inbraakwerend zijn. Glas zorgt voor een zware belasting van het dak en zal de dikte van de profielen beïnvloeden. Hoe vlakker een dak, hoe minder glas er nodig is. Anderzijds is een plat dak gevoeliger voor oververhitting en meestal ook een stuk kwetsbaarder dan een hellende constructie. Ook het geringer zelfreinigend vermogen van een plat dak is een nadeel. Schuine dakvlakken laten het meest energie door tijdens de winter, en het minst tijdens de zomer.

Andere materialen

Gebruikelijke materialen voor de rest van de constructie zijn hout, aluminium, kunststof en staal. Met weerbestendige houtsoorten, kunststof en aluminium beperkt u het onderhoud tot een minimum. Aluminium is onderhoudsvrij en verkrijgbaar in heel veel kleuren en vormen. Aluminiumprofielen zijn ‘licht’ of ‘zwaar’ naargelang de eisen met betrekking tot belasting, beglazing, overspanning, dakhelling, steunpunten, vormtechnische verwachtingen. Met gemoffeld of geanodiseerd aluminium is de kans op corrosievorming zo goed als uitgesloten. Thermisch onderbroken profielen reduceren het risico op condens. Hout beperkt het warmteverlies, zorgt voor een betere akoestische isolatie en remt condensvorming. Daar staat tegenover dat hout een periodieke onderhoudsbeurt vereist. Soms worden de voordelen van hout en aluminium gecombineerd in een gemengde constructie: aluminium buiten, hout binnen of omgekeerd. E van de voordelen van kunststof is het onderhoudsvrije aspect. Kunststofprofielen zijn eveneens in trek omdat zij zo goed als geen condens veroorzaken. Stalen profielen kunnen, ook bij grote glasoppervlakken, smal en dun worden gehouden zodat een maximum aan licht naar binnen dringt. Omdat staal onderhevig is aan atmosferische corrosie, vereist het een anti-corrosiebehandeling of een afwerking met een beschermende deklaag.

Ik ga Bouwen & Renoveren

Tips

De vloer van de veranda

Om het gevoel van ruimte tussen het huis en de veranda te versterken, laat je in de veranda best hetzelfde materiaal leggen als in het aangrenzende vertrek: tegels, terracotta, parket in eik,…

Extra: Oriënteer u

Het warmtecomfort in de veranda hangt samen met de oriëntatie. Bij een naar het zuiden, zuidwesten of zuidoosten gerichte constructie kunt u volop profiteren van de passieve zonne-energie. Een zuidwaarts gerichte veranda levert ook een goed warmterendement op tijdens de minder gunstige zonneperiode van september tot maart. Wie vooral ’s ochtends wil genieten van zijn veranda, is beter af met een zuidoostelijk georiënteerde uitbouw. De zuidwestelijk gerichte veranda capteert de zon vooral van de vroege namiddag tot het begin van de avond. Hou er rekening mee dat de zon dan binnenkomt op het ogenblik dat het buiten al heel warm is. Een noordelijk gerichte veranda fungeert als bufferzone. Ze zwakt kou, wind en temperatuurschommelingen af en verzacht de omgevingstemperatuur die doordringt tot de eigenlijke woonruimte.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels