De duowoning, voordelig en solidair

Wedstrijden en speciale acties

In het Limburgse dorp Lanklaar heeft een jong gezin gekozen voor een duowoning, waarbij de grootouders in een aangrenzend huis wonen. Beide woningen maken gebruik van hetzelfde systeem voor verwarming en warmwaterproductie. Niet alleen zuinig, maar ook milieuvriendelijk.

“We winnen er allemaal bij”, zeggen de bewoners stellig. “Onze grootouders kunnen op de kinderen passen en we kunnen altijd op elkaar rekenen.” Dat is de gedachte achter een duowoning. De grootouders kunnen op hun leeftijd zelfstandig blijven wonen, terwijl de buren een oogje in het zeil houden. De bewoners helpen mekaar: boodschappen doen, iets lekkers klaarmaken voor de kinderen na school, klusjes doen in huis.

Een gecombineerd systeem dat zich aanpast aan de behoeften

Aanvankelijk wilde het gezin twee aparte verwarmingssystemen installeren, maar uiteindelijk viel de keuze toch op een voordeligere gecombineerde installatie. Met één zonneboiler worden beide woningen van warm water voorzien. Op het dak van de gezinswoning zijn drie thermische zonnepanelen aangebracht die verbonden zijn met de zonneboiler. De installatie past zich aan aan de behoeften van de gebruiker en aan de weersomstandigheden, zodat de beschikbare zonne-energie optimaal wordt benut. En als het bewolkt is, neemt de HR-ketel op gas het gewoon over.

Rendement en energiebesparing

Omdat het om een zeer specifiek renovatieproject ging waarbij lagetemperatuurverwarming met vloerverwarming nodig was, kozen de jonge bewoners voor een installatie die continu kan draaien om een zo hoog mogelijk rendement te halen. Met name dankzij zijn grote modulatiebereik levert de HR-ketel een besparing van 35 % op de stookkosten op ten opzichte van een gewone ketel. En met de hoogrendementpompen kan tot wel 70 % op het stroomverbruik worden bespaard.

Aanpasbare en op afstand regelbare temperatuur

Beide gezinnen hebben een totaal andere levensstijl en stellen ook andere eisen aan comfort, waardoor hun energieverbruik sterk verschilt. De grootouders zetten de thermostaat hoger omdat ze de hele dag thuis zijn. De jonge bewoners daarentegen gaan ‘s ochtends naar hun werk en stoken dus minder wanneer ze weg zijn. Daarom werkt de installatie met drie groepen autonome pompen. Eén groep per woning en een derde gemeenschappelijke groep voor de centrale verwarming van de badkamers van de twee woningen. Elk gezin kan met een eenvoudige thermostaat voor zijn eigen badkamer de temperatuur instellen. De twee gezinnen wonen dus harmonieus naast elkaar dankzij een systeem dat niet alleen aanpasbaar is, maar ook verbonden. Dankzij de internetmodule VR900, die in de ketel is ingebouwd, kan de installatie namelijk ook via een smartphone of tablet worden bediend. Een praktisch en voordelig systeem waarmee op afstand de temperatuur kan worden ingesteld, zodat het lekker warm is in huis wanneer de bewoners thuis komen.

Info: www.vaillant.be

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels