De elektriciteitsinstallatie bij renovatie

De elektriciteitsinstallatie bij renovatie

Elektriciteit

De elektrische installatie is in oudere woningen dikwijls aan vervanging toe. Als u een laagspanningsinstallatie verzwaart, moet u ze achteraf altijd laten goedkeuren door een erkend keuringsorganisme. De normen zijn wel minder streng dan voor nieuwbouw, onder andere wat betreft bestaande leidingen en aftakdozen, differentieelschakelaar en stopcontacten zonder aarding.

Geen doe-het-zelfklus

Uit veiligheidsoverwegingen laat u het verzwaren van de installatie beter op een professionele manier uitvoeren. In principe wordt de keuring van de installatie aangevraagd door de installateur. De eigenaar van de woning blijft echter verantwoordelijk voor de installatie en de veiligheid ervan, en moet over een zogenaamd elektriciteitsdossier beschikken. Daarin zitten het keuringsverslag en de eendraads- en situatieschema’s.

Wat moet u voorzien?

Een degelijke en veilige elektrische binneninstallatie veronderstelt eerst en vooral een goede aarding, bij een bestaande woning veelal een penaarding. Bij renovatie zijn de hoofdequipotentiale verbindingen van geleidende delen van de constructie (steun? en betonijzers, metalen beschermmatten, aluminium ramen, stalen deurlijsten…) niet verplicht. Het aantal enkel? of meervoudige stopcontacten per stroombaan moet beperkt blijven tot acht bij renovatie. Voor bestaande installaties kan een uitzondering worden gemaakt, hoewel dit zeker niet aan te raden is. Bovendien moeten de stopcontacten voorzien worden van een aardingspen en een kinderveiligheid. Er moeten minstens twee stroombanen worden voorzien voor verlichting alleen. De stopcontacten van n stroombaan worden het best verdeeld over verschillende kamers. Op de stroombanen naar de keuken staan bij voorkeur slechts n of enkele stopcontacten, zodat hierop toestellen met een groot vermogen kunnen worden aangesloten. Stopcontacten en lichtpunten in eenzelfde kring onderbrengen, wordt afgeraden.

Andere elementen

Voor de uitvoering van de installatie komen slechts bepaalde soorten kabels in aanmerking. Deze draden of kabels kunnen, afhankelijk van hun dikte, slechts met een bepaald kaliber of grootte van zekering en automaat geharmonieerd worden. Voor verlichting mag de geleider van een stroombaan een doorsnede hebben van 1,5 mm Voor gemengde stroombanen of stroombanen met uitsluitend stopcontacten is minsten 2,5 mmvereist. Voor bestaande installaties mogen geleiders van 1 mmblijven bestaan wanneer deze beveiligd zijn met een zekering van 6 A of een automaat van 10 A. In badkamers mogen geen lichtpunten of stopcontacten aangebracht worden binnen een bepaalde afstand van het bad en de douche. Op enkele uitzonderingen na (waterverwarmer) mag er geen lichtpunt of stopcontact gemonteerd worden binnen een zone van 60 cm rondom het bad, en tot 2,25 m in de hoogte. Tenzij u liever bruinbakt in uw bad.

Ik ga Bouwen & Renoveren

Tips

  • Voed koelkast en diepvriezer via een stroombaan met één stopcontact, dan riskeert u niet dat alles ontdooit als er een fout in een ander apparaat optreedt.

Extra: De differentieelschakelaar

De differentieelschakelaar, die in de verdeelkast kan worden gemonteerd, schakelt de installatie uit zodra hij een verliesstroom meet. Op die manier beschermt hij tegen risico’s van elektrocutie, tegen brandgevaar en tegen energieverspilling door lekstromen. Een afzonderlijke automatische differentieelschakelaar met een (zeer) grote gevoeligheid is alleen noodzakelijk bij een nieuwe installatie en voor toestellen, opgesteld in wasruimte en badkamer of voor de aansluiting van wasmachine of vaatwas.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels