De gepaste materialen voor uw veranda

De gepaste materialen voor uw veranda

Veranda en terrasoverkapping

De meest gebruikte materialen voor de bouw van een veranda zijn hout, aluminium en uiteraard glas. Profielen in staal en pvc komen in mindere mate voor.

De meest gebruikte materialen voor de bouw van een veranda zijn hout, aluminium en uiteraard glas. Profielen in staal en pvc komen in mindere mate voor. Elk type heeft uiteraard unieke eigenschappen en bijkomend voor- en nadelen. De materialen, maar ook de procedés, moeten net zoals de woning zelf aan alle energienormen voldoen. Andere parameters voor de keuze van het materiaal zijn weerbestendigheid, vormvastheid, het vermijden van condensvocht en onderhoudsgemak. Ook moet veel aandacht besteed worden aan het naadloos op elkaar aansluiten van de materialen en de profielen onderling, en op de aansluiting met het bestaande gebouw. Een perfecte aansluiting zorgt er immers voor dat een veranda volledig water- en winddicht is.

Aluminium

Aluminium is wegens zijn stevigheid en onderhoudsgemak wellicht het meest gebruikte materiaal voor tuinkamers. Het materiaal is op zich niet isolerend, en daarom worden aluminium profielen thermisch onderbroken. Fabrikanten voorzien doorgaans hun aluminium profielen van sterk isolerende polyamidestrips. Vrij recent verscheen aluminium met het uitzicht van staal (steel look) op de markt, evenals aluminium met het uitzicht van hout. Aluminium kan op verschillende manieren behandeld worden: geanodiseerd of gelakt.

Hout

Het is niet onlogisch dat een veranda, die toch meestal de overgang vormt tussen het interieur en de buitenomgeving, met natuurlijke materialen wordt gebouwd. Harde houtsoorten zoals meranti, merbau, afrormosia of afzelia vormen een solide basis voor een veranda. Tropische houtsoorten kenmerken zich door een natuurlijke duurzaamheid. Door hun natuurlijke stevigheid kunnen de profielen vrij rank blijven. Bovendien is hout doorgaans een goede isolator.

Hout vraagt echter wel meer onderhoud dan aluminium. Om dit nadeel op te lossen worden beide materialen tegenwoordig vaak gecombineerd: het hout blijft zichtbaar langs de binnenkant van de ve-randa maar wordt aan de buitenzijde bekleed met aluminium.

Staal

Veranda’s in staal bestaan nog steeds, maar worden hoe langer hoe zeldzamer omdat het materiaal niet is geëvolueerd met de laatste technologieën op het vlak van isolatie en bovendien vrij duur is. Toch heeft staal ook voordelen: door de inherente stevigheid van staal zijn zeer fijne profielen mogelijk. Bijgevolg hebben de zwakke secties slechts een marginale invloed op de globale isolatiecoëfficiënt.

De huidige staaltoepassingen zijn volledig roestvrij en de lasnaden zijn vrijwel onzichtbaar. De profielen zijn volledig recycleerbaar en voldoen aan de hoogste technische en bouwfysische eisen (Uf 1,9 W/m2K). Vandaag wordt staal vooral gebruikt om veranda’s in oranjeriestijl te maken. Meestal gaat het om een meer gesofisticeerde, hedendaagse versie van de traditionele stijl.

Pvc

Pvc is momenteel aan een sterke inhaalbeweging bezig. Het is een goedkoop materiaal, gemakkelijk in onderhoud en verkrijgbaar in een brede waaier van kleuren. Maar anderzijds is pvc omwille van zijn zwakke stabiliteit en zijn niet onbelangrijke uitzettingscoëfficiënt niet het ideale materiaal voor grote verandamodellen. Om het zwakke draagvermogen te verbeteren, wordt pvc verstevigd met een stalen kern, maar dat maakt de profielen wel breder.

Glas

Meer dan 90 % van de totale oppervlakte van een veranda bestaat uit glas. Ook dit materiaal is aan evolutie onderhevig, vooral in functie van warmte- en energiebehoud en zelfs als warmtebron. Zo bestaat er tegenwoordig dubbele beglazing dat behandeld is met een speciale coating om oververhitting te vermijden zonder de lichtinval te belemmeren.

Zeker voor de dakbedekking is gelaagd glas aangewezen, omwille van de veiligheid. Als alternatieve dakbedekking wordt soms een gelaagde, lichtdoorlatende en lichtgewicht kunststof zoals acrylaat of polycarbonaat gebruikt, materialen die ook toegepast worden in, bijvoorbeeld, lichtkoepels. Voor de wanden is hoogrendementsglas aangewezen, die zowel ’s zomers als ’s winters voldoende isoleert.

En dan zijn er nog de specialere glas-soorten zoals zelfreinigend en zelfs verwarmend glas. Hierbij produceren onzichtbare weerstanden (een metalen film) in de glasplaat een volwaardige warmte. Ook zonnecollectoren kunnen tegenwoordig in het glas worden ingewerkt. Er bestaan ook verduisterende, reflecterende en inkijkwerende coatings. Getinte coatings geven binnen bovendien de indruk dat het altijd mooi weer is.

Tekst: Sofie De Vriese i.s.m. Stavie Deroc

Openingsbeeld: Thinkstock

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels