‘De huizenmarkt moet grondig herbekeken worden’ – Orde van Architecten

Nieuws

Op Batibouw kan u in de Patio terecht voor advies van allerhande instanties en organisaties die bij de bouwsector betrokken zijn. Zo is ook de Orde van de Architecten aanwezig. Een gesprek.

De architect heeft de afgelopen decennia heel wat veranderingen in de huizenmarkt meegemaakt. Waar ze in de jaren ’60-’70 eerder gezien werden als kunstenaars, moeten ze vandaag de dag steeds meer de rol van manager op zich nemen. Ze zijn adviseurs die het bouwproces op elk mogelijk vlak moeten begeleiden. Toch is dat niet noodzakelijk een slechte zaak. “Jonge kandidaat-bouwers moeten goed begeleid worden bij hun bouwproces en de keuzes die ze maken. We moeten niet alleen luisteren, maar interageren zodat het eindresultaat nagenoeg perfect is. Als architect moet je zaken weten die de klant niet weet en dus anticiperen op vragen die zij zelfs misschien niet zullen stellen”, aldus de Orde.

Het is dan ook van groot belang dat er goed nagedacht wordt over met welke architect u wilt samenwerken. “Je kan daar geen opsomming aan hangen, het gevoel moet goed zitten en het contact moet vlot verlopen. Dat zijn heel subjectieve criteria”, aldus de vereniging.

Uitdagingen

De sector wordt echter ook geconfronteerd met heel wat uitdagingen. Zo wordt er vandaag de dag vaak gewerkt met een bouwteam, waar de architect deel van uitmaakt. Het probleem hierbij is dat de wetgeving nog niet volledig comform is met deze nieuwe manier van werken, waardoor de architect als enige verplicht is om zich aansprakelijk te stellen. Daarnaast is ook de huizenmarkt enorm aan het evolueren en veranderen. “Mensen bouwen niet meer op dezelfde manier als vroeger, om de eenvoudige reden dat de cultuur veranderd is en dat er vaak niet genoeg ruimte en/of geld is. Wij moeten daar als bouwpartner in mee evolueren, maar dat is geen eenvoudige opgave.”

Bouwen of renoveren?

“De keuze tussen bouwen of renoveren moet geval per geval bekeken worden. Soms is het wenselijk om de woning uit te kleden zodat enkel de intelligente ruïne overblijft. Vandaar kan je dan verder renoveren. Soms is echter veel efficiënter om alles neer te gooien en met een propere lei te beginnen”, aldus de Orde van de Architecten.

(RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels