De hypothecaire lening op veertig jaar

Recht en financiën

Sommige banken bieden leningen aan met een looptijd van veertig jaar. Daarmee wordt vooral gemikt op de doelgroep van 25- tot 35-jarigen.

Sommige banken bieden sinds kort leningen aan met een looptijd van veertig jaar. Daarmee wordt vooral gemikt op de doelgroep van 25- tot 35-jarigen.

Op die manier wordt aan jonge mensen de kans geboden om de afbetaling van een lening over het grootste deel van hun leven te spreiden. Of de leningen met een superlange looptijd succesvol gaan worden, valt nog af te wachten.

Bovendien heeft lenen op veertig jaar zowel voor- als nadelen. Een duidelijk voordeel is de lagere mensualiteit (maandelijkse afbetaling), die de kans biedt om een duurdere verbouwing te financieren dan in het geval van een gewone lening.

En wie toch binnen de oorspronkelijke prijsklasse blijft, kan dankzij de lagere maandelijkse aflossingen nog steeds een ‘normaal’ leven leiden. Er blijft voldoende geld over om goed te leven, en wie weet kan u nog appeltje voor de dorst opzij leggen.

Er zijn echter ook een aantal duidelijke nadelen verbonden aan de hypothecaire lening op veertig jaar. Allereerst zal u meer interest betalen, want u koopt bij wijze van spreken meer tijd. Bovendien legt de bank een hogere rentevoet vast voor een langlopend krediet. Kortom, deze formule is duurder.

En wie bijvoorbeeld op zijn vijfendertigste een hypothecaire lening op veertig jaar afsluit, zal die pas op zijn vijfenzeventigste afbetaald hebben. In landen zoals Spanje of Italië wordt een woonkrediet wel vaker over twee generaties gespreid. Maar zover zijn we hier in België nog niet. Deze langlopende formules vergen in elk geval een grondige mentaliteitswijziging!

Roel Van Espen

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels