De isolatie van een hellend dak: hoe gaat u te werk?

Isolatie

Tijdens koude, winterse dagen merkt u het ongetwijfeld als de isolatie in uw woning onvoldoende is. Wij verzamelden enkele tips om van uw hellend dak een goed geïsoleerde zone te maken.

Eerst en vooral is het belangrijk om na te gaan of de zolderruimte een volwaardige woonruimte is in uw woning of u ze eerder als opbergplek gebruikt. Indien de zolder regelmatig wordt gebruikt, dan kunt u beter opteren voor isolatie tegen de dakwand. Wanneer de zolder amper gebruikt wordt, kiest u beter voor vloerisolatie. Zo gaat de warmte uit de onderliggende kamers niet verloren in de koude ruimte van de zolder.

Vervolgens moet u de keuze maken of u zelf de handen uit de mouwen zult steken, of een professional zult inschakelen. Het plaatsen van dakisolatie is een klus die doorgaans elke goed voorbereide persoon aankan. Maar er zijn heel wat premies en subsidies die het verschil in meerkost tussen zelf plaatsen of het inschakelen van een vakman tot een fractie herleiden.

Dampscherm

Een belangrijk aandachtspunt is het dampscherm, een element die de laatste jaren aan een opmars bezig is. Vroeger werd de isolatie rechtstreeks onder het dak of op de zoldervloer aangebracht, maar dit kon verregaande gevolgen hebben. Aangezien bij isolatie warme en koude lucht samenkomt, zal er condens ontstaan. Niet alleen zal de isolatiewaarde afnemen, maar de vochtige isolatie zal ook gevolgen hebben voor het houtwerk in het dak dat bijvoorbeeld kan gaan rotten.

Tot slot rest er nog de materiaalkeuze, iets wat afhankelijk is van allerlei factoren zoals de beschikbare ruimte en ecologische standpunten. Eén van de meest gebruikte materialen is glaswol, dat afgeleid is van gerecycleerd glas. Het is bovendien makkelijk te plaatsen, ook voor de doe-het-zelvers onder ons. Laat u vooral goed informeren en schat goed in of de opdracht een haalbare kaart is om zelf aan de slag te gaan. (AB)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels