De juiste badkamerkraan kiezen

De juiste badkamerkraan kiezen

Badkamer en wellness

Watervalkranen, elektronische modellen, organische vormen, ingebouwde verlichting: de nieuwste kranen staan voor eindeloos waterplezier.

Op het toonaangevende ISH-Salon in Frankfurt, dé plaats van afspraak voor de sanitaire sector, was iedereen het erover eens: de nieuwe architecturale allures van de badkamer benadrukken de band tussen de mens en het water. Water is dynamisch. Tegenwoordig komt het via geavanceerde systemen onze huizen binnen: enerzijds wordt de techniek steeds gesofisticeerder, anderzijds zijn kranen en douches zelden nog doodgewoon. Nee, vandaag zijn kranen en douches echte designobjecten, ontworpen door soms wereldbekende designers. De nieuwe collecties weerspiegelen stuk voor stuk de persoonlijkheden van de ontwerpers, maar tegelijk overstijkt hun reflectie de creatie van individuele producten en integreren zij de kranen in de nieuwste badrituelen.

De klassieke vormgeving heeft afgedaan. Om hygiënische redenen worden elektronische mengkranen met ingebouwde bewegingssensoren veelal geïnstalleerd op openbare plaatsen. Meer en meer doen ze echter ook hun intrede in particuliere woningen, ondanks de hogere kostprijs. Tegenwoordig duiken ze op met open koppen en worden ze uitgerust met een systeem dat blauw of rood licht verspreidt naargelang de temperatuur van het water. Kraanhendels worden steeds vaker vervangen door elektronische kraankoppen die de temperatuur aangeven.

Functionaliteit en techniek worden vandaag gecombineerd met een streven naar esthetiek. “We hebben geen behoefte aan kranen, wel aan water,” stellen Marc Sadler (ontwerper voor Ideal Standard) en Philippe Grohe (verantwoordelijke voor het merk Axor bij Hansgrohe). In de collectie die door Jean-Marie Massaud (voor Axor) werd gecreëerd, worden kranen sculpturen die onze band met de natuur aanhalen. De opvallende geometrie verbergt handig de technologie. Doorsnee mengkranen worden platte en brede koppen waaruit het water stroomt als in de volle natuur. De grote hoofddouche roept herinneringen op aan regenwolken. Kranen maken ruimte voor onze ontmoeting met het water, dat onze verwachtingen van een sensuele en spirituele ervaring helemaal inlost.

Tekst Marie-Claire Regniers

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels