Kiezen van uw isolatiemateriaal

Kiezen van uw isolatiemateriaal

Isolatie

Opzoek naar ideeën voor het kiezen van isolatiemateriaal? Een overzicht van waarop u uw keuze dient te baseren.

In het klassieke geval van een dragende structuur met blokken wordt de isolatie langs de buitenkant van de wanden aangebracht. Breng de isolatielaag bij voorkeur in één keer aan. Die techniek mag dan al iets duurder zijn, het is de enige die een aaneensluitende isolatielaag garandeert. Tussen de muur en de isolatie, noch tussen de isolerende panelen onderling mogen spleten optreden, anders ontstaan er thermische bruggen. Later wordt de isolatie afgedekt met het parement (zie verderop), weliswaar met een spouw tussen beide om verluchting mogelijk te maken (zie profielschema van een gevelmuur).

Bij houtskeletbouw wordt de thermische isolatie (samen met de installaties voor verwarming, elektriciteit, domotica …) ingewerkt in de vakken die door het geraamte en de panelen worden gevormd.

Met het oog op een perfecte thermische isolatie zijn volgende aspecten cruciaal : de aansluiting van de isolatie in de buitenmuren op de isolatie van de vloerplaat op het gelijkvloers en op de dakisolatie en de isolatie in ramen en deuren. Het zijn namelijk steeds die aansluitingen die het minst zorgvuldig worden uitgevoerd en die een groot deel van de investeringen in degelijk isolatiemateriaal verloren doen gaan (zie schema). Het door de architect op grote schaal uittekenen van deze uitvoeringsdetails en een strikt toezicht op de werken bieden de beste garantie op het vermijden van vervelende thermische bruggen.

De materialen

Er zijn verschillende mogelijkheden op het vlak van traditionele isolatie. Hou bij de keuze van de isolatie rekening met : de isolatiewaarde l (lambda), het soort toepassing en de intrinsieke kenmerken van het product. De l-waarde wordt uitgedrukt in W/mK en bepaalt de mate waarin een materiaal warmte geleidt.

Klassiek isolatiemateriaal

Het best gekende isolatiemateriaal is mineraalwol, waaronder : glaswol en rotswol. Die minerale vezels, die in rollen en bundels worden verkocht, worden in spleten aangebracht en helpen om onregelmatigheden weg te werken.

Naast die wolsoorten zijn er de synthetische panelen. Die zijn minder soepel dan minerale wol en dus minder aangewezen bij onregelmatige oppervlakken. Ze bieden meestal de beste isolatieprestaties en kunnen dan ook in een dunnere laag worden aangebracht. De panelen laten geen water door en zijn ook drukbestendiger dan minerale wol.

Een derde mogelijkheid is cellenglas : een extreem hard materiaal op basis van glas, waarvan de thermische prestaties het midden houden tussen die van minerale wol en die van synthetische panelen.

Dunne weerkaatsende producten

Naast die drie klassieke types van isolatiemateriaal zijn er al enkele jaren dunne weerkaatsende producten (DWP) op de markt, vervaardigd uit polypropyleen, polyester of ander materiaal, en bekleed met een vel aluminium. Volgens de fabrikanten leveren die producten met een dunnere laag hetzelfde isolatieniveau als traditioneel isolatiemateriaal. Maar de meningen zijn verdeeld en het Wetenschappelijk en Technisch Centrum van het Bouwbedrijf (WTCB) is van oordeel dat dit materiaal alleen niet kan voldoen aan de reglementaire isolatienormen.

Besluit : momenteel geeft geen van de drie gewesten in ons land een isolatiepremie wanneer u dun isolatiemateriaal gebruikt … Goed om weten !

Natuurlijke isolatielaag

Naast die vier categorieën bestaan er ten slotte natuurlijke isolatiematerialen, die tegenwoordig steeds populairder worden. Het gaat om drie soorten producten : korrel- en vlokkenmateriaal (cellulose, vermiculiet, kurkkorrels, …), halfstar isolatiemateriaal (soepele houtvezels, cellulose, vlas, schapenwol, …) en star isolatiemateriaal (compacte houtvezels, kurk, …). De beste prijs-kwaliteitverhouding wordt gegarandeerd door papiercellulose in geblazen vlokken, waarvan de prijzen ongeveer gelijk liggen met die van rotswol en die ook vergelijkbare energieprestaties leveren. De grootste onbekende blijft op dit moment de levensduur van die producten (de evolutie van het isolerend karakter in de tijd), aangezien niemand er al langdurig ervaring mee heeft.

Nog vragen bij isolatie? Klik hier.

Tekst Fanny Bouvry

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels