De juiste ledstrip kiezen

De juiste ledstrip kiezen

Interieur, Verlichting

Met ledstrips creëer je een originele indirecte verlichting tegen het plafond, in een nis, langs de leuning, in de boekenkast... Ze komen in allerlei formaten en kleuren, zodat je perfect de juiste sfeer kan oproepen. Wat zijn de belangrijkste selectiecriteria?

Wat is een ledstrip?

Ledstrips zijn strips of linten waarop tientallen kleine diodes zijn aangebracht. Hun aantal varieert naargelang de lengte van de strip (tot 4 à 5 meter) en het model (enkele of dubbele rij). Je kan de strips in stukken knippen, op maat van de plaats waar je ze wilt voorzien.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, geven leds warmte af (vooral op een strip met bijvoorbeeld 50 diodes). Daarom is het belangrijk om de ledstrip te integreren in een ‘koellichaam’. Dat is doorgaans een aluminium profiel. Zo’n profiel beschermt de ledstrip ook tegen stof, wat een troef is voor het onderhoud en de duurzaamheid van de strip. Er bestaan ook afgeronde profielen voor extra originele toepassingen. 

Maar hoe kies je nu de juiste ledstrip?

1. breedte van de strip

Kies, afhankelijk van het gewenste effect, een dunne (en zelfs een zeer dunne) of brede strip. Een model van 0,5 tot 3 cm breed is zeer geschikt voor het maken van ‘lichtstroken’ (horizontale of verticale spleten in een muur). Een bredere strip leent zich dan weer beter voor indirecte verlichting, waarbij de strip onzichtbaar blijft (bijvoorbeeld in combinatie met een verlaagd plafond). 

2. Kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur (uitgedrukt in kelvin (K)) wijst op de warmte van het licht, en gaat van warm tot koud. Voor ‘warm’ wit licht varieert de ideale kleurtemperatuur van 2700 K (zeer warm wit) tot 3000 K (warm wit) of zelfs 3500 K (iets minder warm wit). Een led met een kleurtemperatuur van 4000 K zal dan weer een vrij koel wit verspreiden. Kies de kleurtemperatuur naar smaak én naar de sfeer die je wilt creëren.

3. Kleurweergave

De kleurtemperatuur zegt echter niet alles. De kleurweergave-index (CRI) is minstens even belangrijk. Die geeft op een schaal van 0 tot 100 aan in welke mate de kleuren die een lichtbron weergeeft, het natuurlijk licht benaderen. Neem minstens een CRI van 80 voor een mooi licht. Professionals geven eerder de voorkeur aan een CRI van 90 (sommige merken gaan zelfs tot 95 of 98). 
Het verschil in kleurweergave kan je overigens zelf eenvoudig testen door je hand onder lichtbronnen met een verschillende CRI te houden.

4. Aantal watt per meter

Voor een warme sfeerverlichting is een strip van 5 tot 10 W per meter ideaal. De regel geldt: hoe meer watt per meter, hoe krachtiger het licht. Maar ook hoe hoger het energieverbruik…

5. Ingetogen of kleurrijke sfeer 

Net als traditionele ledlampen, kan je bij ledstripverlichting ook opteren voor dimbare modellen (variërend van koel wit naar warm wit), of voor ‘RGB’, waarbij de ledstrip van kleur verandert. Aan jou de keuze!

6. Prijs en kwaliteit 

Online vind je ledstrips in alle prijscategorieën, ook zeer goedkope. Wil je echter zeker zijn dat je kwaliteitsverlichting in huis haalt, die doordacht is en rekening houdt met technische en technologische aspecten, dan neem je best contact op met een vakman. 

Tekst Vanessa Uyttenhove

Openingsbeeld © Leroy Merlin

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels