De juiste zonwering op de juiste plaats

De juiste zonwering op de juiste plaats

Zonwering

De zomer is in het land! Dat betekent dat we in de tuin of op het terras weer volop van de zon kunnen genieten. Maar terwijl we daar zitten, kan het in huis onaangenaam warm worden. De warmte die door de ramen binnendringt, kan immers nog moeilijk naar buiten uit onze almaar beter geïsoleerde woningen. Om het gevaar op oververhitting te vermijden, is zonwering in veel gevallen dus een must geworden.

Elk raam is anders

Het type zonwering wordt voor elk raam apart bepaald in functie van diens oriëntatie, de oppervlakte, de vorm, de openingstechniek, de bereikbaarheid voor het onderhoud en het gebruiksgemak. Zo mag je de ramen aan de noord- en oostkant gewoon overslaan. In het noorden valt de zon sowieso niet rechtstreeks in en in het oosten staat de zon nog laag en is het risico op oververhitting beperkt. Daarentegen In het zuiden schijnt de zon wel op volle kracht, maar staat ze hoog aan de horizon. In het zuidwesten en het westen heeft zonwering het meeste zin: de woning werd overdag al opgewarmd en door de lagere stand van de zon dringen de zonnestralen tot diep in de woning binnen.

Plaatsing

protection solaire
© Laurent Brandajs

De positie van de zonwering is doorslaggevend voor de efficiëntie ervan. Om de woning te beschermen tegen oververhitting is het namelijk belangrijk dat de warmte van de zon de woning niet kan binnenkomen. Regelnummer 1 is dus evident: de zonwering komt aan de buitenkant van het raam, want aan de binnenkant is haar aandeel bijna onbestaande. Ook tussen de beglazing kan zonwering voorzien worden met een geïntegreerde screen in de dubbele beglazing. De efficiëntie is in dit geval matig en het onderhoud en de herstelling zijn bijna onmogelijk.

Manueel of automatisch?

De juiste zonweringen worden pas echt interessant wanneer ze ook juist gebruikt worden. Een screen neerlaten wanneer je ’s avonds na het werk thuiskomt, heeft dan ook weinig effect op de oververhitting die overdag is ontstaan. Een goede zonwering moet automatisch en zonder vertraging reageren op de weersomstandigheden. Daarvoor worden sensoren gebruikt: een anemometer voor de windsnelheid en een zonnecel voor de lichtintensiteit. Is de gemeten lichtintensiteit te hoog, dan gaan de screens naar beneden. En waait het te hard, dan gaan ze weer naar boven om schade te vermijden.

Tekst Gérard Kaiser
Beeld Umbris

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels