De keukentrends voor 2013

De keukentrends voor 2013

Nieuws

Misschien staat de kokendwaterkraan of warmhoudlade binnenkort in uw keuken?

1. Bediening van keukenapparaten met smartphone

Het gebruik van een smartphone heeft verschillende functies en het kan ons leven een stuk makkelijker maken. Zo kan je gemakkelijk eten bestellen, muziek beluisteren en bedienen, een plattegrond raadplegen, enzovoort. In 2013 willen er verschillende bedrijven ‘apps’ ontwikkelen waarmee keukenapparaten kunnen bediend worden. Zo kan je je oven aanzetten van op afstand, timers instellen, een kopje thee maken en meer. Ook dit is weer om het leven een stukje makkelijker te maken en is vooral tijdbesparend.

2. De warmhoudlade

Een warmhoudlade werd vooral gebruikt in professionele keukens, maar vindt nu ook zijn weg naar particuliere keukens van hobbykoks. De warmhoudlade helpt bij het voorverwarmen van borden en de maaltijd warm te houden tot het opdienen. Bovendien is het een bijzonder handig toestel voor het verwarmen van licht bevroren maaltijden of deeg te laten rijzen. Je kan een warmhoudlade beschouwen als een verlenging van een oven. De warmhoudlade kan zo in de keuken worden geïntegreerd dat het een aanvulling vormt op de stijl van de keuken.

3. Indirecte LED-verlichting

Ook in een keuken wordt steeds vaker indirecte LED-verlichting gebruikt. Deze wordt geïntegreerd in kasten, wanden en muren. Deze verlichting is energiebesparend en door de indirecte plaatsing is het een bron van ‘gezellig’ licht.

4. De keuken is een gezellige leefruimte

Een keuken is steeds vaker meer dan een plek om te koken en eten. Het is een plaats waar mensen samenkomen om bij elkaar te zijn en er vindt een belangrijk deel van het gezinsleven plaats. De inrichting gaat hierdoor veranderen en het wordt meer een ‘leefkeuken’ waardoor ruimtes anders ingevuld worden. De ruimtes worden groter en de inrichting wordt gekenmerkt door steeds meer keukenapparaten die gezien mogen worden.

5. Kranen met onmiddellijk kokend water
Een ‘nieuwtje’ in de keuken is de kokendwaterkraan. Hoewel, echt nieuw is deze specifieke soort van kraan niet, maar steeds meer wordt deze kraan geplaatst in keukens van particulieren. En we stellen vast dat dit product steeds bekender wordt.

Uit deze kraan komt, vrijwel onmiddellijk, kokend water. De kraan bestaat uit een roestvrij stalen reservoir met een verwarmingselement en een thermostaat. Het houdt enkele liters water constant warm, rond een temperatuur van 100 °C. Dit water wordt bewaard in een reservoir in de keukenkast en komt door deze speciaal aangesloten kraan naar buiten.

Dit systeem is zowel energie- als waterbesparend. Zo hoef je geen water te laten doorlopen tot het eindelijk de correcte temperatuur heeft bereikt. Bovendien kan het je behoorlijk wat tijd in de keuken besparen en hoef je niet te wachten tot het water kookt voor een kop thee. Voorbeeld van leveranciers en producenten van de kokendwaterkraan zijn het Nederlandse Quooker en Grohe.

De kokendwaterkranen zijn bijzonder veilig en zijn ongelukken, met bijvoorbeeld kinderen die de kraan plots zouden opendraaien, zo goed als uitgesloten door een goed beveiligingssysteem. Aan de meeste van dit soort kranen zijn een kindveilige bedieningsknop bevestigd en de dubbelwandige kraanuitloop wordt niet heet, dus daar kan niemand zich aan verbranden.

Laura Van Roey

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels