De keuze van het warmwatertoestel

De keuze van het warmwatertoestel

Badkamer en wellness

Een belangrijke stap tijdens het aanleggen van een badkamer is de keuze van het warmwatertoestel.

Warmwatertoestel

Deze toestellen verschillen enorm in capaciteit, comfort, energiezuinigheid, rendement en kosten en het is dus zaak je keuze nauwkeurig af te stemmen op jouw persoonlijke situatie. Uit hoeveel personen bestaat je gezin, hoe vaak wordt de badkamer gebruikt?

Algemeen kan je kiezen tussen twee soorten: voorraad- en doorstroomtoestellen. De eerste, zoals een boiler, houden constant een bepaalde hoeveelheid water op temperatuur in een geïsoleerd vat.

Doorstroomtoestellen zoals geisers verwarmen het water op het moment dat het voor gebruik door het toestel stroomt.

Voordelen

 • Het bad/de wastafel is snel gevuld: er zit een bepaalde hoeveelheid water op temperatuur in het voorraadvat.
 • Het warm water is onmiddellijk beschikbaar.
 • Er kan op verschillende punten tegelijkertijd warm water worden gebruikt.

Nadelen

 • Hoger energieverbruik: het water wordt ook verwarmd wanneer je het niet nodig hebt.
 • Is de voorraad op, dan is het even wachten op warm water.
 • De voorraadboiler heeft tijd nodig om een nieuwe voorraad terug op temperatuur te brengen.

Gas of elektriciteit?

Ga je voor een boiler, dan heb je de keuze tussen een toestel op gas of op elektriciteit. Elektrische boilers hebben als voordeel dat ze ook in huizen zonder gasaansluiting geplaatst kunnen worden en dat ze geen voorzieningen vragen voor bijvoorbeeld luchtaanvoer. Groot nadeel is echter dat deze toestellen veel meer verbruiken dan de boilers die werken op gas.

Voordelen

 • Je beschikt steeds over warm water, ongeacht het verbruik.
 • Je verspilt geen energie. Het toestel verbruikt enkel op de momenten dat je daadwerkelijk warm water aftapt.
 • Ze zijn meestal goedkoper in aankoop dan een voorraadboiler.

Nadelen

 • Doorstroomtoestellen leveren minder warm water per minuut.
 • Met een gewone geiser is het niet mogelijk om op verschillende punten tegelijk warm water te nemen; met een thermostaatgeregelde geiser kan dit wel.

Per minuut moet een minimum aan warm water getapt worden, zoniet slaat het toestel af of geeft het koud water. Deze hoeveelheid per minuut wordt de tapdrempel genoemd.

Er bestaan twee soorten geisers, met als verschil de hoeveelheid warm water die ze kunnen leveren. De keukengeiser levert slechts een beperkt aantal liters, wat hem geschikt maakt voor de afwas, maar niet voor een bad of douche.

Voor de badkamer is enkel de grotere badgeiser geschikt, die tussen de zes en acht liter water per minuut kan leveren.

Een ander onderscheid wordt gemaakt in de uitvoering: er zijn open en gesloten geisers. Open geisers kunnen door het risico van CO-vergiftiging niet in of naast badkamers of doucheruimtes worden geplaatst.

Een derde categorie zijn de combiketels. Deze verwarmen naast het tapwater ook het water voor de centrale verwarming. Ze werken op gas en zijn leverbaar als voorraad- of als doorstroomtoestel, met dezelfde voor- en nadelen als bij gewone geisers en boilers.

Zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector en een voorraadvat. De collector vangt het zonlicht op en verwarmt het water in een boiler. De zonnewarmte verwarmt het water op een milieuvriendelijke manier.

Op het dak van de woning plaats je een zonnecollector. Daarin zit een vloeistof die verwarmd wordt door de zon. Deze verwarmde vloeistof geeft zijn warmte af aan het koude leidingwater in de boiler.
Je moet dit steeds combineren met de klassieke warmwaterinstallatie, maar op jaarbasis kan je reeds de helft van de warmwaterproductie voorzien met dit systeem.

De installatie van de zonneboiler kost je geld, maar de zon is voor iedereen gratis. Check evenwel bij je installateur het kwaliteitslabel van de toestellen: Belosar of Quest.

 

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels