De kinderslaapkamer: trends en tips

Nieuws

Ook kinderslaapkamers evolueren. Omdat de kinderen er meer tijd spenderen - vroeger diende hun kamer enkel om te slapen en te studeren, tegenwoordig gebruiken ze hun kamer ook als multimediaroom - wordt hun kamer ook anders ingericht.

Ook kinderslaapkamers evolueren. Omdat de kinderen er meer tijd spenderen – vroeger diende hun kamer enkel om te slapen en te studeren, tegenwoordig gebruiken ze hun kamer ook als multimediaroom – wordt hun kamer ook anders ingericht.

Vroeger bestond de doorsnee kinderkamer uit een eenpersoonsbedje van 90 cm breed en een bureautje, met tekenfilm- en stripfiguurtjes tegen de muren, wat knuffels in een hoek en vooral veel pastelkleuren. Maar de moderne kinderkamer is geëvolueerd: het bureaugedeelte wordt ruimer, er wordt al eens een knus zithoekje ingericht en er gaat meer aandacht uit naar ergonomie en de lichtpunten. Ook zien we een trend naar grotere bedden in de kinderkamer. Een twijfelaar (100 tot 120 cm breed) is een vaak gemaakte keuze.

Belangrijk is om de kinderen zelf te betrekken bij de inrichting van hun kamer. Dat kan spelenderwijs door hen prentjes te laten uitknippen en ze een moodboard te laten maken. Zo kunt u hun voorkeuren leren kennen en er de kleuren uit afleiden waarmee u aan de slag kunt gaan.

TIPS 1. Houd rekening met het meegroeiproces van uw spruit en denk toekomstgericht. Kies bijvoorbeeld voor los meubilair dat in de hoogte verstelbaar is.

2. Houd het vast meubilair zo neutraal mogelijk. Een eenvoudig, open boekenrek kan bijvoorbeeld eerst gebruikt worden om knuffels en speelgoed op te plaatsen, maar ook om schoolboeken weg te bergen of een latere verzameling uit te stallen.

3. Kleed de muren aan met posters van thema’s die uw kind interesseren. Die interesses kunnen veranderen met de leeftijd. Een poster is zo van de muur gehaald en vervangen, waardoor in een mum van tijd de slaapkamer weer is aangepast in een plek waar uw kind zich opnieuw thuis voelt.

4. Kinderen kunnen snel veel spullen verzamelen: boeken, speelgoed, kleren, knutselmateriaal,… Voorzie zeker voldoende opbergruimte.

Ingrid Allaerts

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels