De kostprijs van zonne-energie in euro per kWp

De kostprijs van zonne-energie in euro per kWp

Energiebronnen

Een keuze maken op basis van verschillende offertes is niet evident. Elke fabrikant of installateur biedt immers panelen aan waarvan de kostprijs en de productie per m² verschilt. Een vergelijking op basis van de prijs per kilowattpiek geeft u wel een mooie indicatie.

Kilowattpiek, zei u?

Kilowattpiek (kWp) verwijst naar het elektrisch vermogen dat een fotovoltaïsch paneel – ook wel ‘module’ genoemd – genereert, gemeten onder standaardomstandigheden: zonnestralen die bij 25 °C aan een bepaald zonnespectrum invallen en zorgen voor 1.000 W/m².

Zoveel verschillende eenheden…

  • W (watt): eenheid van instant vermogen.
  • Wp (wattpiek): eenheid van vermogen van een fotovoltaïsche module die onder vooraf bepaalde omstandigheden door de zon wordt beschenen.
  • Wh (wattuur): energie-eenheid die het vermogen tijdens een gegeven periode weergeeft.

Monokristallijn, polykristallijn of amorf?

Modules of panelen bestaan uit een aantal zonnecellen waarvan het oppervlak, meestal bestaande uit silicium, licht absorbeert en zo elektriciteit produceert en geleidt. Afhankelijk van de manier waarop het oppervlaktemateriaal tijdens het productieproces afkoelt, maken we een onderscheid tussen:

  • monokristallijne cellen: afkoeling in één groot kristal;
  • polykristallijne cellen: afkoeling in verschillende kristallen;
  • amorfe cellen: hierbij wordt een dunne film silicium op een dragende onderlaag aangebracht. Het gas dat tijdens de productie van de zonnecellen vrijkomt, wordt erin hergebruikt.

Er bestaan ook CIS-cellen (koper, indium, selenide). Die garanderen een hoger rendement.

De prijs per m² op uw offerte vormt echter geen objectieve basis voor een vergelijking tussen de verschillende panelen. Elk type produceert immers een andere hoeveelheid kWh. Wél kan u de productie per m² van de verschillende types panelen met elkaar vergelijken.

  • monokristallijne zonnecellen: 120 tot 190 Wp/m²
  • polykristallijne zonnecellen: 110 tot 150 Wp/m²
  • amorfe zonnecellen: 60 tot 70 Wp/m²
  • KIS-zonnecellen: weinig gebruikt in de bouw

Hoe offertes met elkaar vergelijken?

Om uiteenlopende offertes te kunnen vergelijken, moet u de prijs per Wp berekenen. Met andere woorden: de kostprijs van de installatie gedeeld door het aantal geproduceerde Wp of kWp. Een installatie van, bijvoorbeeld, 13.500 euro met een vermogen van 250 Wp x 20 modules kost per Wp:
13.500 euro/(250 Wp x 20) = 2,7 euro per Wp. Tegenwoordig schommelt de prijs van een installatie tussen 2,5 en 4,0 euro per Wp.

We kunnen u helaas moeilijk een gemiddelde kostprijs per type paneel geven. Die hangt in hoofdzaak af van de fabrikant, diens producten en diens leveranciers. Wél interessant om weten: tussen 2007 en 2011 daalde de gemiddelde kostprijs van 6,1 euro per Wp tot 2,8 euro per Wp (excl. btw).

Cédric Bourgois

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels