De materialen en veiligheid van de trap

De materialen en veiligheid van de trap

Trappen en liften

Een trap is meer dan een middel om verdiepingen met elkaar te verbinden. Het is een element dat een belangrijke bijdrage levert aan de esthetische uitstraling en het veilig gebruik van uw woning.

Houten trap

In bestaande woningen zal u meestal een houten trap aantreffenn vervaardigd uit beuk, es, eik, sparrenhout, lariks, grove den of douglas. Van recentere datum is het gebruik van tropische houtsoorten zoals mahonie, afzelia, iroko en weng Een houten trap kunt u op verschillende manieren afwerken: beitsen, boenen, vernissen, lakken, verven. Eik wordt over het algemeen geboend of gevernist. Beuk wordt meestal in zijn natuurlijke kleur gelaten of krijgt een kalkwitte tint aangemeten.

Uiteraard kunt u de trap ook onder handen nemen met een decoratieve verftechniek zoals marmeren, werken met sjablonen, tamponneren en andere. Gebruik altijd een goede grondverf, want die zorgt niet alleen voor een goede hechting maar beschermt de ondergrond tegen te enthousiaste gebruikers of vallende voorwerpen.

Hout kan ‘kwartiers’ (met staande jaarringen), ‘dosse’ (een beetje scheef, zodat een vlammend effect ontstaat) of ‘kops’ (niet in de lengterichting van de nerf zoals gebruikelijk) verzaagd zijn. Kijk na of de jaarringen en nerven symmetrisch of compleet asymmetrisch in de plank zitten. Kwasten kunnen uit het hout vallen en ondermijnen het draagvermogen. In een houten trap kunnen alle verbindingen in hout zijn, wat het mooiste effect geeft. Bij een verlijmde trap moeten de nerfrichtingen van de planken overeenstemmen, anders zal de stevigheid van de verbinding te wensen overlaten.

Staal of aluminium

Als u een nieuwe trap laat installeren, moet u ervoor zorgen dat die wat de vormgeving en het materiaalgebruik betreft aansluit bij de architectuur en inrichting van uw woning. Een ingenieus geplaatste trap kan ook ruimtebesparend werken. Als u kiest voor wonen in een hedendaagse stijl, zal u al sneller naar een trap in roestvrij staal of aluminium grijpen. Voor die laatste heeft u de keuze tussen aluminium dat een zachte of een harde anodisatie heeft ondergaan. De laatste behandeling gaat langer mee, maar is duurder.

Gegalvaniseerd metaal doet het goed in loftomgevingen en dergelijke, waar de niet helemaal perfecte afwerking een extra uitstraling geeft. Een metalen trap kunt u gewoon lakken. Schuur het metaal eerst lichtjes op en gebruik een spuitmachine om een mooi egaal resultaat te bekomen. U kunt de trap ook even laten roesten en er daarna een vernis op zetten zodat de roest zich niet verder kan verspreiden. In metalen treden kunt u met het oog op de veiligheid antislipnoppen uit rubber aanbrengen.

Erg gewild vandaag zijn treden in natuursteen die worden vastgelijmd of bevestigd met klemmen of schroeven. Een heel gegeerd materiaal is blauwe hardsteen, die onder andere in antislipmotieven kan worden gebouchardeerd. Maar ook graniet, basaltlava, travertijn, kwartsiet en marmer verdienen een ereplaats onder uw voeten.

Trappen kunnen verder worden betegeld. Kies daarvoor een voldoende sterke tegel, anders krijgt u na verloop van tijd een slijtspoor en misschien zelfs putjes.

Om een woning transparanter te maken, kunnen de traptreden ook worden uitgevoerd in glas.

Veiligheid eerst

Te korte of te hoge traptreden, treden met ongelijke hoogten en moeilijk te onderscheiden treden zijn verraderlijk, evenals losgekomen trapneuzen of andere loszittende trapdelen. Hou rekening met enkele ergonomische principes:

De optrede moet tussen 14 en 20 cm liggen (ideaal: 17 cm), de aantrede tussen 26 en 32 cm (ideaal: 29cm). Voor een gemakkelijk begaanbare trap moet de som van aantrede en optrede 44 tot 46 cm zijn. De hoogte van de optrede en de breedte van de aantrede moeten voor ieder deel van de trap dezelfde zijn. De leuning moet stevig worden bevestigd, een goede grip bieden en mag geen enkel knelpunt hebben dat verwondingen kan veroorzaken.

Met het oog op de kinderen moet u maatregelen nemen tegen het afglijden, bijvoorbeeld door onderaan een obstakel te voorzien. Spijlen mogen hoogstens 12 cm van elkaar staan om te verhinderen dat zoonlief er zijn kop doorheen wurmt en niet meer terug kan. Voor baby’s worden zelfs afstanden tot maximum 8 cm aangeraden.

Vermijd dat treden in bochten te smal worden. Scherm het gat onder de leuning indien nodig af, bijvoorbeeld met gelaagd glas. Wenteltrappen zijn pas comfortabel als ze een diameter van minstens 1m60 hebben. Een rechtsdraaiende trap loopt normaal gemakkelijker en dus veiliger.

Indirecte wandverlichting voorkomt schaduwvorming en vergroot ’s avonds in donkere hoeken de veiligheid. Ook traptreden worden steeds vaker geaccentueerd met behulp van verlichting.

Tips

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels