De materialen voor het terras: prijzen

Terras en inrit

De tijd van de stereotiepe, monotone terrassen ligt definitief achter ons. Sterker nog: met de overvloed aan materialen vandaag kan je naar hartenlust combineren.

De tijd van de stereotiepe, monotone terrassen ligt definitief achter ons. Sterker nog: met de overvloed aan materialen vandaag kan je naar hartenlust combineren. Komt daar nog bij dat het terras het logische verlengstuk is geworden van de living, of omgekeerd.

Een eentonige voortuin met spar, een oprit in beton of asfalt en een wandelpaadje naar een achter het huis gelegen terras in tegels. Zo was het, maar zo is het vandaag al lang niet meer. “Tegenwoordig zijn variatie en verscheidenheid troef,” stelt Bart Saelens van Wienerberger, producent van gebakken kleiklinkers. Gezien de hoeveelheid materiaal en de mogelijkheden ervan, wordt kiezen belangrijker. En spannender: want de combinaties zijn schier eindeloos. Een overzicht.

Klei en beton

Wat de materialen voor de aanleg van een tuinterras betreft, is er vandaag effectief keuze te over. Bovenaan het lijstje van meest gebruikte materialen prijken niettemin nog altijd de terrastegels, bevestigt men ook bij marktleider Marlux Klaps uit Tessenderlo. “Klassiek gaat het om tegels in beton, al dan niet voorzien van een glazuur of beschermende afwerkingslaag, waardoor het onderhoud tot een minimum beperkt wordt en de kleurvastheid verzekerd blijft.” De betonnen tegels worden gecoat, wat betekent dat ze een beschermend laagje krijgen: een transparante film van kunsthars (M-Coat), waardoor alle sporen van de barbecue of het tuinfeest zich in een mum van tijd laten verwijderen. Vloeistoffen en vetten kunnen niet meer doordringen en ook mossen kunnen zich niet vasthechten. Een kleine poetsbeurt met water en neutrale zeep volstaat om alle vuil weg te krijgen. Ander voordeel van deze speciale coating is dat de terrastegels hun originele kleur en uitzicht langer behouden, omdat de behandelde toplaag goed beschermd is tegen ultraviolette straling.

Wat opvalt, is de steile opmars van tegels in allerlei soorten natuursteen: graniet, basalt, blauwe hardsteen, kalksteen, zandsteen… Bij Beltrami, een groothandel in natuursteen uit Harelbeke, is de vraag naar natuursteen alleszins stijgend. Het meest populair is blauwe steen, maar ook marmer doet het goed. Nele Sergyssels: “Al die steensoorten zien er mooi en natuurlijk uit, waardoor ze aan populariteit winnen.” Door hun tijdloos en duurzaam karakter geven ze ook een grote meerwaarde aan de woning. Een groot misverstand is dat natuursteen moeilijk te onderhouden is; sommige vlekken zijn inderdaad soms moeilijk te verwijderen. Niettemin bestaan er in de handel tegenwoordig goede producten om natuursteen te reinigen.

Bijna even populair als de terrastegels, zijn de klinkers. Tot nog toe meestal in beton, maar met een stijgende trend ten voordele van kleiklinkers en natuursteen. De reden ligt voor de hand: onbehandeld beton heeft de neiging om te verkleuren, om grijs te worden, terwijl kleiklinkers en natuursteen 100 % kleurvast zijn. Ook het onderhoud is meestal een stuk gemakkelijker. Wijnvlekken, bijvoorbeeld, zijn op beton moeilijk te verwijderen. Bovendien heeft beton de neiging om poreus te worden, waardoor mossen een kans krijgen. Terrassen in kleiklinkers of natuursteen hebben daar minder last van, omdat ze minder poreus zijn. Vandaar dus de stijgende vraag naar allerlei soorten natuurlijke materialen, zoals kleiklinkers (net als baksteen, in de oven gebakken klinkers), natuursteen en kasseien.

Asfalt heeft dan weer bijna volledig afgedaan als bestrating voor een terras. De redenen zijn niet ver te zoeken: asfalt is snel vuil, je moet het regelmatig poetsen en na een tijdje moet er vrijwel zeker een nieuwe laag opkomen. Kiezel daarentegen wordt wel nog veel toegepast, ook in combinatie met andere materialen. Dolomiet is daarvan de meest bekende. Kiezel wordt soms ook gebruikt als een voorlopige oplossing, in die zin dat het een ideale fundering kan zijn voor later bestrating in een ander materiaal.

Hout

Een terras in hout geeft meestal een warme, stijlvolle en esthetisch mooie indruk. “Hout kies je voor de gezelligheid, voor de warmte,” aldus Herman Hendrickx van Ambo, specialist van tuinterrassen in tropisch of geïmpregneerd hout. In tegenstelling tot steen voelt hout niet koud aan aan de voeten. En omgekeerd: als de zon er vol op schijnt, wordt hout nooit gloeiend heet. Ook wat de vorm betreft, biedt hout tal van mogelijkheden: er zijn tuintegels in verschillende varianten, gaande van de bekende vierkante met rechte planken tot tegels met diagonale planken en zogenaamde mozaïektegels. “Voor een stenen terras heb je bovendien meer fundering nodig dan voor een houten. Ideaal is bijvoorbeeld een grindbedding, goedkoop en gemakkelijk door de mensen zelf aan te leggen. Grind zorgt voor een goede afwatering, waardoor het hout altijd droog blijft. Hout is ook vorstbestendig, wat niet altijd kan worden gezegd van alle terrassen in steen.”

Maar hout heeft niet alleen voordelen. Vaak merk je dat de kleur na verloop van tijd verandert: het wordt valer en grijzer, een verandering onder invloed van het zonlicht die de kwaliteit van het hout evenwel niet aantast. Door het aanbrengen van een kleurlaag die de UV-straling tegenhoudt, ben je de vergrijzing te snel af.

Wat het onderhoud betreft, volstaat het om een houten terras gewoon schoon te spuiten met de tuinslang, maar soms zit het probleem letterlijk en figuurlijk dieper. De planken zijn dikwijls vastgeschroefd of -genageld op een geraamte van balkjes. Omwille van het krimpen en uitzetten van hout, is het aangewezen om ze regelmatig opnieuw vast te maken. Tussen het hout en het geraamte bevinden zich bovendien vaak holle ruimtes, waar allerlei vuil zich kan ophopen. Hout trekt trouwens ook meer mos aan en is daardoor soms wat gladder en gevaarlijker dan steen. Maar bij Ambo kennen ze een goedkope en eenvoudige remedie: af en toe poetsen met een oplossing van zout water!

Houtsoorten worden onderverdeeld in vijf duurzaamheidsklassen, van I (zeer duurzaam hardhout) tot V. Afrikaans, Zuid-Amerikaans en Aziatisch hardhout beschikt van nature over een hoge duurzaamheid. Soorten als bankirai of teak zijn erg geschikt, omdat ze een compacte structuur hebben en weinig onderhoud vragen. Ook dit hout zal in principe patineren (grijs worden), maar dat kan worden voorkomen door het hout in te smeren met teakolie.

Bankirai is nog altijd de meest gebruikte houtsoort voor de aanleg van een terras (tot 90 procent van de totale vraag). Toch krijgt bankirai steeds meer concurrentie van andere houtsoorten. Paraju (ook Massaranduba genaamd), bijvoorbeeld, is eveneens een heel harde houtsoort die bovendien het voordeel heeft dat ze een zogenaamd PEFC-label draagt (een Frans label voor ecologisch bosbeheer), wat niet altijd het geval is voor de bankirai. Paraju is ware topklasse vanwege de extreem lange levensduur. Ga je toch voor bankirai, kies dan voor goede kwaliteit, anders riskeer je splinters. Collstrop Garden pakt dan weer uit met padouk (Afrika) en ipé (Brazilië). “Het zijn beide houtsoorten die beschikken over een hoge duurzaamheid, waardoor ze ideaal zijn als materiaal voor een tuinterras,” aldus Johan Demeyere van Collstrop Garden.

Een goed alternatief is ook Siberische lariks, eveneens duurzaam maar een heel stuk goedkoper dan tropisch hout. Of nog: tamme kastanje, een bijzonder taaie, elastische en duurzame soort. Ook Noors grenenhout is mogelijk: een goedkoper, maar minder duurzaam alternatief. En tot slot is er de wilde acacia, de meest duurzame Europese houtsoort. Sommige verdelers bieden ook thermowood aan, dennenhout dat door een thermische behandeling een heel hoge duurzaamheid verkrijgt, ook een ecologisch alternatief voor tropisch hardhout.

Combinatie troef

De vroegere gewoonte om een terras uit één en hetzelfde materiaal aan te leggen, is stilaan achterhaald. Nu combineert men graag verschillende materialen. “Dat houdt verband met de hang naar compartimentering in de tuin en op het terras. We willen een eethoek, een zithoek, een plaats om te zonnen. Vaak kiest men voor al die verschillende terrashoekjes een ander materiaal,” aldus Bart Saelens. “Wat telt is de variatie, het spel, het doorbreken van het eentonige. Een terras in kleiklinkers, bijvoorbeeld, afgeboord met blauwe of witte steen. Of omgekeerd: een terras in blauwe steen met een afboording in kleiklinkers, die bijvoorbeeld ook worden gebruikt om het zwembad af te boorden. Of een terras in klinkers, in combinatie met blauwe steen. Als het maar in harmonie gebeurt, staat er geen beperking op het aantal gebruikte materialen.” Zelfs de combinatie van steen en hout is al lang niet meer ongebruikelijk. Hout en blauwe steen op het terras en de oprit in kleiklinkers? Waarom niet!

Daarmee samenhangend, valt ook de trend op om de eentonige vormvlakken te doorbreken, om af te wijken van de geijkte standaardmaten. Vroeger bestond een terras uit tegels of klinkers van exact dezelfde afmetingen, nu is dat niet langer het geval. Vooral de keuze voor grote tegels valt op. Vroeger was 40 x 40 cm de standaard, nu is dat 50 x 50 cm. Of zelfs 1 x 1 m! Marlux Klaps bijvoorbeeld breidt haar assortiment tegels en klinkers uit met extra grote formaten, zoals de Avignon-tegel (1 x 1 m), een megagrote terrastegel die ook verkrijgbaar is in rechthoekig formaat en in zes verschillende kleuren. De tinten grijs en antraciet zorgen alvast voor een eigentijds en strak uitzicht. Interessant gegeven is dat grote tegels de terrasoppervlakte optisch kunnen vergroten.

Binnen en buiten

Een laatste opvallende trend is dat buiten en binnen op elkaar worden afgestemd. Voor het terras wordt steeds vaker hetzelfde materiaal gebruikt als voor de vloer van de living, die in het verlengde van dat terras ligt. Vooral allerlei soorten natuursteen, maar ook beton en hout zijn daar geschikt voor. “Zo merk je dat de grens tussen binnen en buiten vervaagt, dat de tuin meer en meer naar binnen wordt gebracht, een trend die hier aan populariteit wint onder invloed van zuiderse leefgewoonten. De tuin en het terras staan niet langer apart van de rest van de woning, ze maken er onlosmakelijk deel van uit. Vandaar dat meer mensen een (tuin)architect onder de arm nemen om zich te laten leiden in hun keuze voor het meest gepaste terrasmateriaal. Het uitzicht van de woning in haar geheel kan er alleen maar wel bij varen!”

Tekst: Dirk Demesmaeker

Ik ga Bouwen & Renoveren

ExtraDE PRIJS VAN HET MATERIAAL

Wie kiest voor betonnen klinkers, zal gemiddeld tussen de 15 en de 25 euro/m² moeten neertellen.

Kies je voor de natuurlijke materialen (kleiklinkers, blauwe steen…) dan varieert de prijs van minimaal 20 euro tot ongeveer 40 euro/m², of 15 tot 20 procent meer. De plaatsingsprijs is voor al deze materialen min of meer dezelfde.

Gecoate terrastegels kosten algauw 35 tot 45 euro/m². Voor de Avignon-tegels van Marlux Klaps betaal je tussen 35 en 43 euro/m², afhankelijk van de kleur. De maxitegels (90 x 90cm) kosten 36 euro/m².

Een bankirai-terras heb je vanaf 40 tot 45 euro/m², afhankelijk van de dikte. Courant is een dikte van 28 mm.

Een terras in padouk en ipé (Collstrop Garden) heb je al vanaf 10 euro per lopende meter.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels