Bekijk de galerij

De perfectie nabij

Nieuwbouw halfopen

Jan en Marleen moesten niet lang nadenken wanneer we hen de vraag stelden wat ze vandaag anders zouden willen aan hun woning. "Niets eigenlijk. We vinden alles, op een paar details na, perfect".

KRACHTLIJNEN 1. Woning perfect op maat van een gezin met drie kinderen. 2. Evenwichtige keuzes, goed op elkaar afgestemd. 3. Overvloedige lichtinval, van vooraan tot helemaal achteraan in de woning. 4. Terugkerende kleuren, accenten en materialen. 5. De woning kan evolueren al naargelang de wensen van de bewoners.

ARCHITECTKrista Vercauteren

Een open huis, een “villagevoel”, dat was het woonidee dat het koppel bij de bouw van hun huis in Hove voor ogen had. Daarnaast waren er oorspronkelijk nóg een paar wensen: twee badkamers, een echte leefkeuken, een haard en een voldoende grote garage, allemaal elementen die Jan en Marleen in hun woning in Kontich moesten ontberen.

“Een echte garage hadden we bijvoorbeeld niet, dat was meer een bergruimte. Bovendien wilden we in de nieuwe woning ook plaats voor opgroeiende kinderen, die één voor één nood hebben aan privéruimte. In die zin zouden twee badkamers bijvoorbeeld geen overbodige luxe zijn. Wij gaan beiden uit huis werken, ‘s morgen is het aan de lavabo altijd aanschuiven, zodat een extra badkamer meer dan welkom is.” Om precies dezelfde reden werd, na enig aarzelen, ook gekozen voor een derde toilet en ook dat is een keuze die de bewoners alleen maar kunnen toejuichen.

“In Berlaar, waar we eerst wilden bouwen, hadden we een woning in pastoriestijl voor ogen. Hier in Hove had onze buurman echter al een modern huis gebouwd, zodat we quasi verplicht waren om in dezelfde stijl verder te gaan. Het is dus een woning met een hedendaagse architectuur geworden, en geen pastoriestijl, maar dat hebben ons nog geen seconde beklaagd! Het feit dat we in dezelfde stijl als de buurman wilden bouwen, heeft er ook toe geleid dat we kozen voor een gelijkaardige uitstulping in de voorgevel, net zoals bij hem.”

Overvloedige lichtinval

De woning van Jan en Marleen, een driegevelwoning, oogt bijzonder ruim. Als men voor de woning staat, bevindt de garage zich links van de ingangsdeur, het verst verwijderd van de aanpalende woning. Een bewuste keuze. Boven de garage bevinden zich de slaapkamers, die nu zowel langs de straatkant als langs de zijkant ramen hebben en dus baden in het licht. Op deze manier kunnen de bewoners ook veel meer genieten van hun privacy. Mochten die kamers pal naast de buurwoning zijn voorzien, dan zouden er geen zijramen mogelijk zijn geweest en zou ook de privacy minder groot zijn.

Binnenin valt meteen de overvloedige lichtinval op en ook dat was een uitdrukkelijke wens van de bewoners. Wie langs de voordeur de ruime inkomhal betreedt, heeft van daaruit, dwars door de leefruimte en de keuken heen, zicht op de tuin. Dat komt omdat de keuken en de leefruimte niet zijn afgescheiden door een volle muur: er zit een uitsparing, een soort “kijkspleet” in de muur. Die zorgt ervoor dat je van op de straat tot helemaal achteraan in de tuin kunt kijken.

Ingebouwde kasten

De kijkspleet is aangebracht in een zware steunmuur, die op die manier niet alleen een functionele maar ook een esthetische functie krijgt. Dankzij de kijkspleet kan men overigens ook van in de keuken naar de televisie kijken. En van in de keuken kan men zelfs zien wie er aan de voordeur staat! Een zalig gevoel van ruimte, dat nog wordt versterkt door de opvallend hoge (2,7 meter) plafonds in de leefruimte en de keuken en de plafondhoge beglazing in de achtergevel

Buiten het gevoel van ruimte en licht zijn we vooral bekoord door de opvallende netheid in de woning. En dat met drie kinderen in huis! “Dat kan alleen maar dankzij de ingebouwde kasten in de keuken, de leefruimte en de inkomhal. Daar kunnen we heel wat materiaal in kwijt, dat anders in ieders zicht zou blijven rondslingeren.”

Dirk De Mesmaeker

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels