De plannen van de renovatie uittekenen

niet importeren

In deze fase maakt de architect meer gedetailleerde plannen én een meetstaat op.

Zodra u een pand heeft gekozen, de omgang van de werken heeft ingeschat en de schatting heeft opgemaakt, kan de architect de definitieve plannen uittekenen. Indien nodig, wordt bij de bevoegde instanties een vergunning aangevraagd.

Hoe dan ook, de architect maakt ook meer gedetailleerde uitvoeringsplannen op én een meetstaat (hoeveelheid materialen die nodig zijn voor het project). Hij stelt verder een lastenboek samen (nauwkeurige beschrijving van alle onderdelen van het project en hun uitvoering) ten behoeve van alle vakmensen.

Wat de uitvoering betreft heeft u verschillende mogelijkheden: werken met één algemene bouwonderneming of met aparte vakmensen voor de verschillende bouwonderdelen (ruwbouw, schrijnwerk, elektriciteit…). De eerste oplossing is makkelijker qua organisatie, aangezien alles gecentraliseerd wordt. Die centralisatie heeft echter haar prijs: de algemene bouwonderneming vraagt voor die coördinatie een percentage op de totale kostprijs.

Het is financieel soms voordeliger om te opteren voor verschillende specialisten, vooral wanneer u zelf de handen uit de mouwen wil steken. U krijgt dan immers de beste prijs voor elke opdracht.

Let op: het is uw taak of die van uw architect om de timing van de werken te coördineren. Dat kan u heel wat kopzorgen geven. Soms moet u supplementen betalen en in de meeste gevallen rekening houden met een langere uitvoeringstermijn…

Fanny Bouvry

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels