De prijsevaluatie van een renovatie

De prijsevaluatie van een renovatie

niet importeren

Bij renovaties wordt het budget al snel overschreden. Enkele tips om verrassingen te vermijden.

Dan is het nu tijd voor de pijnlijkste fase: die van de prijsevaluatie. Het meeste geld gaat naar structurele werken en uitrusting. Ga er niet van uit hierop te besparen.

U kan de factuur beperken, indien u zelf instaat voor een deel van de afbraakwerken (weghalen van materialen, neerhalen van een lichte scheidingswand, uitbreken van een schoorsteen…) en de afwerking (schilderwerken, aanleg van de elektrische leidingen onder begeleiding van een elektricien, plaatsing dunne scheidingswanden…).

Het is onmogelijk om u een algemeen idee te geven van de kostprijs, aangezien renovaties heel erg van elkaar kunnen verschillen. Onthoud één vuistregel: bij renovaties (veel meer nog dan bij nieuwbouw) wordt het oorspronkelijk vooropgestelde budget al snel overschreden. Meestal is dat noch de schuld van de architect, noch van de aannemer, maar een logisch gevolg van de aankoop van een pand dat al werd bewoond.

Om onaangename verrassingen te vermijden, bouwt u bij de berekening van uw budget best een marge in van 5 tot 10 % van het genoemde bedrag. Voor een eerste kostenraming van de werken, verwijzen we u naar de prijswijzer voor renovaties die Ik Ga Bouwen maandelijks publiceert (servicepagina’s). U vindt daarin heel wat prijzen, geklasseerd per onkostenpost en regelmatig bijgewerkt in functie van de prijsevolutie binnen de bouwsector.

Er zijn ook heel wat instanties die de totaalfactuur helpen verlichten. Op federaal niveau moet u op elke officiële factuur voor renovatiewerken in een pand van meer dan 5 jaar oud slechts 6 % in plaats van 21 % btw betalen. Sommige ingrepen die bedoeld zijn om de energieprestaties van het gebouw te verbeteren, geven u recht op belastingverminderingen (meer info: http://www.fiscus.fgov.be – tel.: 02 576 21 11).

Fanny Bouvry

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels