Het is echter niet altijd zo eenvoudig. Om zeker te zijn wie eigenaar is van de gemene muur, lees je er best de aankoopakte op na of kan je inlichtingen inwinnen op het registratiekantoor. Is de scheidingsmuur de volle eigendom van je buur, maar wil je er gebruik van maken om een nieuwe constructie (een uitbreiding bijvoorbeeld) te verankeren, dan ben je verplicht vóór de start van de bouwwerken de muur over te nemen of gemeen te maken.
Staat er nog geen scheidingsmuur, dan zal je als eerstbouwende deze muur moeten optrekken, eventueel in samenspraak met je buur als die er al is.
Richtprijzen
In beide gevallen zal je hiervoor moeten betalen. Hieronder vind je de prijzen (incl. 21 procent btw) van de meest courante werken en materialen voor gemene muren en muurovernames.
Opgelet, de prijzen zijn indicatief en gelden voor werken die in goede hoedanigheid werden uitgevoerd en in uitstekende staat verkeren. Ze hebben betrekking op het gemeenschappelijk maken van scheidingsmuren van eengezinswoningen en appartementsgebouwen met maximaal vijf bouwlagen. Ze gelden niet voor de gemeenmaking van ondermetselde of verhoogde muurgedeelten.
Wil je zeker zijn van de kostprijs, doe dan een beroep op een landmeter. Hij of zij zal dan onderzoeken welke gemiddelde prijzen gelden in de regio of het stadsdeel waar je woning gelegen is, en zal rekening houden met eventuele prijsschommelingen.


Koninklijke Maatschappij van Landmeters-experten van Onroerende goederen
Openingsbeeld © Frederik Vollaert/Arch. Jan Anseeuw