De sanitaire toestellen bij badkamerrenovatie

Badkamer en wellness

Als u een woning verbouwt, zal u meestal de badkamer onder de loep nemen. Denk voor u daaraan begint goed na over de behoefte aan comfort en aan het woonpatroon.

Als u een woning verbouwt, zal u meestal de badkamer onder de loep nemen. Denk voor u daaraan begint goed na over de behoefte aan comfort en aan het woonpatroon. ‘s Ochtends in file aanschuiven is allerminst handig. Een aparte kinderbadkamer loont zeker de moeite: een kleine ruimte met een douche en een wastafel volstaat. Interessant is ook een afzonderlijk toilet in de nachthal.

Kant en klare installatiesystemen

Speciaal voor de renovatie van de badkamer ontwikkelden sommige kraanfabrikanten een voorgemonteerd en gebruiksklaar installatiesysteem. Het systeem wordt tegen de bestaande badkamerwanden aangebracht, zodat er geen breek- en kapwerk is. Het kan zowel in de hoogte als de diepte worden aangepast, wat ook geldt voor de bevestigingsmogelijkheden van aan- en afvoerleidingen. Het installatiesysteem past zich dus aan de badkamerruimte aan. Daardoor kunt u de toestellen plaatsen waar u maar wil. Uiteraard vergemakkelijkt dit systeem ook het werk van de installateur, waardoor u kunt besparen op de werkuren. Bij afzonderlijke montage wordt elk element afzonderlijk tegen de wand gemonteerd. Bij seriemontage, bijvoorbeeld als u meerdere wastafels naast elkaar wil, worden de elementen in serie op de rails gemonteerd.

Baden in…

De keuze aan baden is enorm gevarieerd, zowel wat betreft vorm, kleur als materiaal. Stem maat en vorm af op de beschikbare ruimte, want er moet voldoende plaats blijven voor het in- en uitstappen. Dat geldt ook voor de douche. Een handvat vergemakkelijkt het in- en uitstappen en verhoogt de veiligheid. Hou voor de lengte van het bad rekening houden met de lengte van de gebruikers. Belangrijk is dat het bad ter hoogte van middel en schouders breed genoeg is, zodat men met de armen niet gekneld zit. Vraag bij de aankoop van een massagebad altijd naar de waarborg, de service na verkoop en de richtlijnen voor het onderhoud. Hygie is heel belangrijk: de leidingen moeten geregeld gereinigd worden. Afhankelijk van het systeem gebeurt dat manueel of automatisch. Bij sommige modellen wordt er tijdens de reiniging vanuit een speciaal reservoir een ontsmettingsmiddel toegevoegd.

De nieuwste kranen

Bij de nieuwste kranen zijn de prioriteiten water- en energiebesparing, veiligheid, gebruik- en onderhoudscomfort. Kies omwille van de veiligheid en de waterbesparing zeker thermostatische mengkranen, voorzien van een veiligheidsknop die de temperatuur blokkeert op 38. Om warmer water te krijgen, moet u deze knop ontgrendelen. Op de nieuwste kranen vindt u vaak een groene toets om water te besparen. Voor oudere gebruikers en voor mensen met een handicap bestaan er gebruiksvriendelijke kranen, bijvoorbeeld volautomatische kranen aangedreven door een foto-elektrische cel of door een zender-ontvanger van golven. Ook zijn er thermostatische mengkranen waarbij u op voorhand de temperatuur, kracht van de waterstraal, douchekop, laterale douchekoppen en watertemperatuur kunt programmeren. Water besparen kunt u ook in de douche. Sommige douches zijn voorzien van een getegreerd systeem voor waterbesparing. Afhankelijk van de druk en de watertoevoer laat dit systeem meer of minder water door. Met sommige douchekoppen kan zuurstof worden toegevoegd aan het water, wat een masserend effect geeft. Kracht en druk van de waterstralen kunnen op meerdere standen worden ingesteld: ontspannend, masserend, verkwikkend. Om de consument te behagen, besteden fabrikanten naast de technische mogelijkheden steeds meer aandacht aan de vormgeving.

Special, very special

Steeds meer fabrikanten introduceren stoomsets of zuilen waarmee bestaande douches kunnen worden omgevormd tot stoomcabine en waarop alle benodigdheden zijn aangebracht. Dergelijke zuilen kunnen in een hoek of op een rechte muur worden geplaatst, eventueel op de bestaande tegels. Wastafels worden op een voetstuk of met speciale haken aan de muur bevestigd of, wat steeds meer gebeurt, ingebouwd. De ideale hoogte hangt natuurlijk van de gebruiker af, maar schommelt meestal tussen 80 en 90 centimeter. Badkamermeubels worden onderaan het best voorzien van een lichtjes inspringende plint in een duurzaam materiaal. Dat maakt het schoonmaken van de vloer een stuk gemakkelijker. Verstelbare wastafels met aanpasbare hoogten groeien met de kinderen mee. Ze zijn ook handig als de partners nogal in lengte verschillen.

Comfortabel kakken

Naast het gewone toilet bestaat er ook een douche-WC. Vereist zijn wel een extra water en elektrische aansluiting. Zodra de toiletgebruiker op een knop duwt, schuift de arm uit naar het midden van de toiletpot en wordt een reinigende douchestraal geactiveerd. Het water komt rechtstreeks uit de waterleiding en is op lichaamstemperatuur voorverwarmd in een kleine boiler. Bedoeling is dat u pas na de verwenbeurt met de douche/WC toiletpapier gebruikt. In de duurdere versie gebeurt het drogen met behulp van warme lucht. Denk bij de keuze van het toilet ook aan het spoelsysteem. Er zijn waterbesparende systemen die uitgerust zijn met twee toetsen: één voor de kleine en één voor de grote boodschap. Of hebt u ze niet begrepen?

Ik ga Bouwen & Renoveren

Tips

TIP

In de badkamer is een aangename temperatuur (24°) een absolute vereiste. Naast de klassieke verwarmingssystemen zijn er decoratieve radiatoren die tegelijkertijd als handdoekdroger of bergrekje functioneren.

TIP

Faiencetegels zijn uitstekend geschikt voor de afwerking van de muren, evenals glasmozaktegels, marmer en andere natuursteen. Let er op dat alle voegen tussen muur en badrand, douchebodem en wastafel goed zijn afgedicht met afwasbare siliconen.

TIP

Zorg voor een goede ventilatie. De waterdamp moet snel worden afgevoerd. Als de douche in een ingesloten ruimte zonder ramen staat, kunt u eventueel een automatische ventilator inbouwen. Zo’n ventilator, die ook interessant is voor een toilet.

TIP

De verlichting moet geschikt zijn voor vochtige ruimten. In badkamers onder het dak kunt u spots in het aflopende dak inbouwen. Praktisch zijn wastafels met bovenaan een lichtpaneel met buizen of spots, die de spiegel verlichten.

ExtraElektrische badstoel?

Belangrijk bij de inrichting van de badkamer is een veilige elektrische installatie. Normerend is hier het AREI (Algemeen Reglement op Elektrische Installaties). Het verbiedt elk lichtpunt of stopcontact binnen een zone van 60 centimeter rondom het bad (het zogenaamde beschermingsvolume) en 2,25 meter in de hoogte. Wel mag boven het bad een waterverwarmer geplaatst worden met een bepaalde beschermingsgraad. Alle schakelaars moeten twee- of meerpolig zijn en het elektrisch gedeelte van een massagebad moet ook aan specifieke eisen voldoen.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels