De tegeldokter snelt te hulp…

De tegeldokter snelt te hulp…

Vloeren en plinten

Bij de aankoop van een oude woning zijn er niet zelden problemen met de vloer: verzakkingen, doffe tegels, afgeschilferde natuursteen, vlekken op natuursteen, opbollende parketlamellen, blazen in linoleum, scheuren in tegels boven vloerverwarming. Sommige noodgevallen kunt u zelf aanpakken, voor moeilijk te detecteren problemen roept u beter de hulp in van een zogenaamde tegeldokter.

Doffe tegels

Dof geworden en kaalgelopen tegelvloeren krijgt u niet opnieuw glanzend met shampoos of andere wondermiddelen. Enkel vervanging van de tegels biedt uitkomst. Dikwijls is het probleem te wijten aan het gebruik van tegels met een onvoldoende slijtweerstand. Soms worden de tegels extra belast omdat de kamer in verbinding staat met buiten en er geen voetmat ligt om steentjes, stof en ander vuil op te vangen, of het onderhoud te wensen overlaat.

Scheuren door vloerverwarming

Vloertegels, geplaatst op een dekvloer waarin vloerverwarming is ingewerkt, kunnen na een tijdje gaan scheuren ten gevolge van de temperatuurschommelingen waaraan verwarmde vloeren zijn onderworpen. De kans op scheurvorming wordt ingedijkt door in de dekvloer een wapening (gelast draadnet) te plaatsen, uitzet- en omtrekvoegen te voorzien, een weinig vervormbare isolatie te kiezen, de krimp van de dekvloer te beperken door een aangepaste mortelsamenstelling en de restkrimp van de dekvloer (na plaatsing van de vloer) te reduceren door voldoende tijd te laten verlopen tussen de aanmaak van de dekvloer en het plaatsen van de tegels.

Afschilferende natuursteen

Afschilferingen in natuursteen kunnen te wijten zijn aan de wisselwerking tussen vocht en oplosbare zouten. De vloer wordt hersteld door de beschadigde plaatsen te vullen met een harsmortel op basis van polyester en vervolgens het vloeroppervlak te polijsten. Deze methode mag u slechts toepassen als u zeker weet dat er geen externe vochtbronnen het verschijnsel veroorzaken. Een goede preventieve maatregel is externe vochttoevoer naar het vloeroppervlak te voorkomen door bij plaatsing van de tegels een waterkerend scherm te leggen. Gebruik zo weinig mogelijk water en zeep voor het onderhoud, bijvoorbeeld 30 gram marseillezeepvlokken per 10 liter water.

Vlekken op natuursteen

Vlekken vormen zich meestal op vloeren van kalksteen (witte steen, marmer) die met een cementmortel geplaatst zijn op een dekvloer of op een bed van gestabiliseerd zand. De bruinachtige vlekken en kringen zijn oppervlakkig en vervagen na een tijdje. Ze duiken vaker op op plaatsen waar een grotere verdamping is, bijvoorbeeld door onderliggende warmwaterleidingen. Stenen met een poreuze textuur vertonen reeds enkele weken na de plaatsing vlekken, terwijl weinig poreuze steen zoals Carraramarmer pas na een jaar geteisterd wordt door het fenomeen.

Om vlekvorming op natuursteen tegen te gaan of te beperken, moet de ondergrond zo droog mogelijk zijn, moet de stelmortel worden samengesteld uit wit cement en gewassen wit zand, en moet het gehalte aan organische stoffen in de natuursteen zo laag mogelijk zijn. Om het risico op capillaire vochtopstijging in te dijken, legt u op de ondergrond een dichtingmembraan. Op poreuze steen, zoals witte Franse steen, kunt u de vlekken afzwakken met behulp van een speciale enzymenoplossing. Bij weinig absorberende steen, zoals marmer, volstaat de enzymenoplossing niet en moet u het oppervlak droog ontglanzen en de vloer zo droog mogelijk onderhouden. Een lichtjes bevochtigde dweil volstaat.

 

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels