De tien troeven van kurk

Vloeren en plinten

Naar aanleiding van Batibouw zetten we enkele duurzame vloermaterialen in de kijker.

Kurk kan overal worden geplaatst en de toepassingen lopen erg uiteen. Hier zijn nog tien andere troeven van dit duurzame materiaal.

1. Gezellig

Kurk in het interieur zorgt voor een knusse en ontspannende sfeer.

2. Akoestisch dempend
Kurk zwakt de omgevingsgeluiden af. Daarom plaatsen binnenhuisarchitecten het in hotels en vergaderzalen. Maar kurken vloeren en wanden zijn ook ideaal voor studio’s en appartementen.

3. Ecologisch
Kurk wordt gemaakt van de bast van de kurkeik. Het oogsten van die bast brengt geen schade toe aan de boom. Elke 9 jaar wordt de schors gewonnen. De kurkeik kan tot 200 jaar oud worden, goed voor zo’n 16 oogsten. De kurkeikwouden van het zuiden van Portugal zijn bovendien erg belangrijk voor het ecosysteem en de lokale economie.

4. Warm
De unieke celstructuur – te vergelijken met een honingraat – maakt dat kurk de omgevingswarmte opneemt en lang vasthoudt. Daardoor voelt kurk altijd warm aan.

5. Onderhoudsvriendelijk
Voor een gewone poetsbeurt van een kurken vloer volstaan de stofzuiger of een vochtige dweil. Bovendien stoot kurk stof af. Een onderhoudsvriendelijke vloer draagt ook bij aan een gezonde woning, zonder stof en huismijten. Daarom is kurk ook de vloer- en wandbedekking bij uitstek voor wie lijdt aan allergieën, astma of andere ademhalingsproblemen.

6. Gemakkelijk te plaatsen
Er bestaan twee systemen om kurk te plaatsen: zwevend of verlijmd. Bij een zwevende plaatsing moet de bestaande ondergrond niet verwijderd noch behandeld worden. Voor verlijming moet de ondergrond weliswaar perfect egaal zijn.

7. Isolerend
Kurkschors is een van de oudst bekende isolatiematerialen. Wist u dat twee centimeter kurk dezelfde isolatiewaarde heeft als zeventig centimeter beton?

8. Slijtvast
Op plaatsen waar andere vloerbedekkingsmaterialen al sporen van slijtage beginnen te vertonen, blijkt kurk een betere weerstand te bieden.

9. Compatibel met vloerverwarming
Wenst u vloerverwarming en kurk te combineren, dan raden we u toch aan om dit vooraf met uw installateur te overleggen zodat voor de meest adequate oplossing kan gekozen worden.

10. Elastisch
De veerkrachtige cellen gevuld met lucht zorgen ervoor dat kurk altijd soepel blijft om op te lopen. Zacht en stevig tegelijk, goed voor rug en gewrichten.

Stavie Deroc

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels