De toekomst van domotica: ‘De gewone schakelaar zal verdwijnen uit ons leven’

De toekomst van domotica: ‘De gewone schakelaar zal verdwijnen uit ons leven’

Connectiviteit en domotica

Met de opkomst van the internet of things staat domotica klaar om zijn huid af te schudden en aan een nieuw tijdperk te beginnen. De fabrikanten van domoticasystemen houden hun vinger op de pols om te zien met welke huishoudtoestellen ze nog in communicatie kunnen staan.

Een technologie voor alles

De functionaliteiten die als standaard gelden in domoticasystemen zijn verwarming, ventilatie en verlichting. Maar technologie staat niet stil. Meer en meer producten leren communiceren en vanuit de markt komen steeds meer vragen om nieuwe functies aan het portfolio toe te voegen.

BTicino heeft hier wel oor naar. “Domoticasystemen bieden een unieke mogelijkheid om vanuit één technologie verschillende facetten van het wonen te beheersen”, opent product manager Jurgen Van Zaelen. “Wanneer Philips met de vraag kwam om zijn Hue producten te integreren in ons systeem, vonden we dat een mooie kans om onze diensten uit te breiden. We zijn immers niet blind voor wat er gebeurt in de sectoren om ons heen en willen mee evolueren.”

“In Italië zijn we eerder ook al een gelijkaardige samenwerking aangegaan met Daikin voor de integratie van hun producten in ons systeem. We zijn niet specifiek op zoek naar partners, maar als er een vraag vanuit de markt komt, werken we er graag aan mee. Vandaag staat dit nog in zijn kinderschoenen”, vult hij nog aan.

Keep it simple

Voor Van Zaelen en BTicino is de verdere integratie van en communicatie met huishoudelektro de toekomst van domoticasystemen. “Ik beschik uiteraard niet over een glazen bol maar de evoluties volgen elkaar vandaag in sneltempo op. Hoe meer intelligente producten er op de markt bijkomen, hoe meer toepassingen er zullen volgen met domoticasystemen. Het motto daarbij zal zijn ‘keep it simple’. Al die intelligentie moet vertaald worden naar een geïntegreerd, eenvoudig en makkelijk bedienbaar systeem dat het comfort van de gebruiker verhoogt.”

“Ik schat dat binnen twee jaar alles in de woning met een elektrische aansluiting met elkaar verbonden zal zijn. Dat we elke simpele bediening zullen kunnen programmeren. De kostprijs zal nog verder verlagen en daarmee ook de drempel om te investeren in domoticasystemen. Het is mijn persoonlijke mening dat de gewone schakelaar volledige zal verdwijnen uit ons leven”, voorspelt Van Zaelen.

(VC)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels