De tuinarchitect: stappenplan tot samenwerking

Bouwpartners

Voor de aanleg van de tuin concreet kan beginnen, moet je samen met de tuinarchitect enkele stappen doorlopen.

Voor de aanleg van de tuin concreet kan beginnen, moet je samen met de tuinarchitect enkele stappen doorlopen.
1. Bij een eerste ontmoeting legt de klant zijn wensen voor aan de tuinarchitect. Die kan zich dan een beeld vormen van hoe de klant zijn tuin wil gebruiken. Dit is ook het moment waarop de tuinarchitect u een financieel voorstel hoort te doen. Hoe vroeger dit gesprek kan plaatsvinden, hoe beter (zodra u een locatie heeft gekozen). Op die manier kunnen het gebruik van de ruimte en de constructie geoptimaliseerd worden.

2. Daarna stelt de tuinarchitect zijn klant een schetsplan voor. Beschouw het als een werkdocument dat aangepast, bijgewerkt of zelfs helemaal veranderd kan worden. Het plan is manueel of met de computer gemaakt op basis van de plannen van het kadaster of van de architect, en legt de grote lijnen van het project vast (bloemperken, hagen, moestuin, enz.).

3. Daarna wordt er een definitief, gedetailleerd plan opgemaakt, veelal op basis van de opmeting van een landmeter. Dat plan wordt met de klant doorgenomen vooraleer er wordt overgegaan tot:
– het plan van uitvoering;
– het aanplantingsplan;
– het lastenboek;
– de opmetingsstaat.

4. Op basis van deze elementen worden de offertes aangevraagd. Dan zijn er twee scenario’s mogelijk: ofwel kent de klant iemand aan wie hij de opdracht wil toevertrouwen, ofwel kent de tuinarchitect – die nadrukkelijk onafhankelijk hoort te werken (*) – een aannemer. We raden u aan om twee of drie offertes aan te vragen. Niet alleen kunt u dan vergelijken, u kunt dan ook de beschikbaarheid checken van de aannemers en het feit of de kandidaten wel geschikt zijn voor het vereiste werk.

Laure Eggericx

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels