De vastgoedmarkt start sterk in 2011

Nieuws

De verkoop van huizen en appartementen doet het begin 2011 erg goed.

Het aantal vastgoedtransacties steeg in het eerste trimester met ruim 1 procent tegenover het vierde kwartaal van 2010.

De vastgoedmarkt beleeft daarmee het beste jaarbegin in de jongste drie jaar, zo blijkt uit de recente Notarisbarometer. Ook de prijzen stegen verder, met gemiddeld 1,8 procent tegenover eind 2010.

Vooral in Brussel (+4,9 procent) trekt de verkoop van huizen en appartementen weer aan. Het aantal transacties ligt er het hoogst sinds de start van de index.

In Vlaanderen was er een groei met 1,6 procent, met als positieve uitschieter de provincie Antwerpen (+3,6 procent) en als negatieve uitzondering Oost-Vlaanderen (-1,3 procent).

In Wallonië daalde de vastgoedverkoop met 1 procent, met uitzondering van de provincie Namen (+1,3 procent).

Prijsevolutie huis & appartement
De notarissen wijzen erop dat de hypotheekrentes weliswaar licht zijn gestegen, maar toch nog gunstig blijven, vooral de formules met vaste rentevoet.

De gemiddelde prijs van een huis steeg met 1,8 procent, vooral dankzij Wallonië (+2,8 procent) en Brussel (+3,6 procent). De gemiddelde verkoopprijs in het hoofdstedelijk gewest bedraagt 339.345 euro.

In Vlaanderen was er een minieme prijsdaling (-0,2 procent), tot een gemiddelde prijs van 219.048 euro.

Appartementen werden in Vlaanderen de voorbije maanden gemiddeld 1,2 procent goedkoper. In Wallonië (+3,7 procent) en in Brussel (+1,1 procent) was de prijsevolutie positief. De gemiddelde prijs van een appartement in België bedraagt 190.427 euro.

De notarisbarometer is gebaseerd op de meest recente gegevens, met name de voorlopige verkoopaktes.

(Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels