De verschillende soorten binnendeuren

De verschillende soorten binnendeuren

Binnendeuren

De meeste mensen willen kamers die met een deur kunnen worden gesloten, maar welke binnendeuren zijn er?

Een loft mag dan nog steeds trendy zijn, lang niet iedereen wil wonen in een grote open ruimte zonder deuren. Integendeel: wonen de meesten onder ons niet in een doorsneehuis waar misschien niet elke kamer, maar toch de meeste met een deur kunnen worden gesloten?

Toch blijkt dat we bewust spelen met de tegenstelling open-gesloten: bepaalde delen van het huis worden helemaal opengegooid, andere krijgen door hun geslotenheid extra intimiteit. Met als gevolg dat we binnendeuren met andere ogen bekijken. Hoewel het overgrote deel de standaardmaat heeft, kiezen we steeds vaker voor brede en hoge deuren. “Deuren met een hoogte van 2,5 meter en meer of zelfs deuren die reiken tot aan het plafond, zijn niet langer een uitzondering,” zegt Wouter Moons van de firma Nordex.

De moderne trend van open bouwen en wonen, waarbij alle vertrekken van de woning met elkaar in verbinding staan, raakt hoe langer hoe meer ingeburgerd. Maar tegelijk wordt van meet af aan de mogelijkheid ingebouwd om ook privacy te creëren. Een open keuken, bijvoorbeeld, kan heel interessant en functioneel zijn, maar op sommige momenten wilt u toch liever de rommel aan het oog onttrekken. Oplossingen hiervoor zijn tegenwoordig een schuifwand of een pivoterende wand. Ook hier staat er geen maat op de afmetingen. Vaak gaat het om verschillende, meer dan twee meter brede schuifdeuren. Hebt u behoefte aan privacy, dan worden de deuren gewoon tijdelijk dichtgeschoven.

Lange tijd waren de gewone, gelakte deuren in, tegenwoordig wordt opnieuw opvallend veel voor eikenhouten deuren gekozen. Weliswaar niet langer het klassieke, donkerbruine hout, maar in grijs en wit, kleuren die de deuren en het vertrek in zijn geheel een moderner tintje geven en dat is precies wat de moderne bouwers en verbouwers willen. “Hetzelfde zien we bij de trappen: daar was beuk het geliefkoosde materiaal, nu kiest men vaak voor (geverniste) eik, waardoor ook de trap minder robuust en minder ouderwets oogt. Interieurs blijven vrij strak en modern, maar worden gecombineerd met hout omwille van de warmte. Het hout van de deur compenseert dan het wat koud en minimalistisch aanvoelend interieur van de woning”, aldus Wouter Moons. Gekleurde fineertoepassingen in grijstinten en donkerbruine wengé-fineer zijn eveneens in trek. En als het erom gaat om een gevoel van openheid te creëren dan is glas ideaal. Een deur in helder glas vormt visueel geen obstakel en heeft bovendien het voordeel dat eventueel licht een ruimte verder binnenstroomt.

Zonder greep of omlijsting

In een klassiek herenhuis is het van geen toepassing, maar in een hedendaagse woning wordt de strakheid en soberheid doorgetrokken tot in muren en deuren. Vandaar dat er veel vraag is naar greeploze deuren. “Dat is afgeleid van de glazen deur, die door middel van een zogenaamde vloerpomp in twee richtingen open en toe kan. Je ziet ze vaak in winkels of restaurants, en ze hebben hun weg gevonden naar de privéwoningen. Wat materiaal betreft, blijft de keuze overigens niet beperkt tot glas, ook houten deuren met vloerpomp zijn aan een stevige opgang bezig. In dat geval valt de keuze meestal op eik of op wengé, een exclusieve Afrikaanse houtsoort met een intens donkere kleur,” zegt Stefan Vanderick (Brems). Heel nieuw op de markt is de handgreep “No-Ha” van de firma Brems, een handgreep die onzichtbaar in de deur is ingewerkt.

Die strakke lijn wordt nog extra geaccentueerd door de deuren naadloos in de muur in te werken, zonder enige zichtbare omlijsting. In dit geval wordt vaak gewerkt met een systeem van blokkaders: massieve kaders waarbij niet langer gebruik gemaakt wordt van een omlijsting of chambrant. “Het voordeel is vooral esthetisch, vermits het deurblad in het gelijke vlak van de omlijsting en de muur ligt, deur en muur vormen als het ware één geheel”, aldus Stefan Vanderick van de firma Brems. “Het enige nadeel van dit systeem is de vrij moeilijke plaatsing en de moeilijke aanpasbaarheid in functie van de muurdikte. Brems heeft daarvoor een oplossing bedacht: de L-serie laat zich aan de muurdikte aanpassen. Het is een systeem dat toelaat om het deurblad in het vlak van de deuromlijsting, of gewoon ingewerkt in de muur, te plaatsen, zodat de deur en de muur één geheel vormen.” In hetzelfde systeem zit ook de zogenaamde Swing-door, een doorslaande deur die vanzelf dichtvalt. Ideaal voor een snelle doorgang en voor rolstoelgebruikers.

Materialen en systemen

Deurbladen

Wat het deurblad betreft, onderscheiden we massieve deuren en samengestelde deuren.

Massieve deuren: dit zijn klassieke binnendeuren met stijlen en regels, uitgevoerd in bijvoorbeeld massief eiken hout.

Samengestelde deuren: in dit geval is het deurblad opgebouwd uit een houten/MDF-kader met daarop een plaat gelijmd en een vulling die afhankelijk is van de toepassing (karton, vol, thermisch, veiligheid, akoestisch…) Deze deuren kunnen dan afgewerkt worden naar keuze (plamuur, lak, fineer, stratifié…). Zowel toepasbaar voor moderne als voor klassieke deuren.

Omlijsting

Wat de omlijsting betreft, onderscheiden we traditionele systemen, systeembekledingen en blokkaders.

Traditionele systemen: de naam zegt het al, dit is de meest klassieke manier om een omlijsting te maken. Bij de plaatsing worden de chambranten en de slaglat zichtbaar bevestigd. Voordeel: goedkoop. Nadeel: niet toepasbaar voor fabrieksgelakte deuren, bekleding kan NIET in functie van de muurdikte worden geregeld.

Systeembekledingen: dit zijn inschuifbare bekledingen, waarbij het mogelijk is om de omlijsting te plaatsen zonder zichtbaar te moeten schroeven of nagelen. Voordeel: dit systeem kan gebruikt worden voor fabrieksgelakte deuren en het is aanpasbaar aan de muurdikte.

Blokkaders: gebruik van chambrant is niet langer nodig. Voordeel: het oogt mooi, deurblad ligt in hetzelfde vlak als omlijsting en de muur. Nadeel: plaatsing is moeilijk, evenals de aanpasbaarheid in functie van de muurdikte.

Soort binnendeuren

Wat het soort binnendeur betreft, is er keuze te over.

Verfdeuren

– goedkoop

– twee types:

  • hardboarddeuren (honingraatdeuren): karton aan beide zijden, bekleed met een soort vezelplaat
  • tubespaandeuren (kanaalplaatdeuren): binnenin zit spaanderplaat met luchtkanalen. Voordeel: steviger, maar iets duurder dan hardboarddeur.

Gelakte deuren

– vooraf volledig gelakt in de fabriek, met hoogwaardige lak (deurblad en chambrant zijn kant en klaar gelakt)

– voordeel: volledig klaar om te plaatsen

Stijldeuren

– deur waarop ter versiering stijlen zijn aangebracht

– vooral in rustieke woningen

– kan in massief, fineer of semi-massief

Fineerdeuren

– meestal tubespaandeuren waarop dunne fineerlaag werd gekleefd

– 2 soorten: vlakke of stijlfineerdeuren

– voordeel: moeten niet meer geverfd worden zoals verfdeuren

Glazen deuren

– voordeel: laten meer licht binnen

– kunnen geheel of gedeeltelijk gezandstraald zijn, gezuurd of in gekleurd glas (nuttig voor privacy of gewoon esthetisch)

– voordeel gezuurd glas: geen vingerafdrukken

Metalen binnendeuren

– vervaardigd uit verzinkt staal, geen roestvorming mogelijk

– voordeel: geschikt voor vochtige ruimtes, maatvast, krimpvrij, schokbestendig, weinig onderhoud nodig

Schuifdeuren

– voordeel: ruimtebesparend (deur draait niet open en neemt dus geen plaats in)

Ik ga Bouwen & Renoveren

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels