De verschillende soorten parket

De verschillende soorten parket

Vloeren en plinten

Kies je voor parket, dan heb je de keuze tussen verschillende soorten vloeren en hout. Een overzicht.

Massieve vloeren

Als je kiest voor massief parket dan kies je ofwel voor lange massief houten planken ofwel voor kleinere strookjes hout die volgens een bepaald patroon op een ondervloer worden gelijmd of gespijkerd. Er zijn verschillende soorten.

1. plankenvloeren: dat zijn massieve houten vloeren die bestaan uit planken, voorzien van tand en groef. De planken hebben een dikte tussen de 20 à 22 mm en een variabele of vaste lengte en breedte. Ze worden meestal recht op de chape verlijmd of op een balkenlaag genageld.

Je kan hier bredere planken afwisselen met smalle planken. Vaak legt men planken van dezelfde breedte naast elkaar. Dat maakt de kamers ruimer, vooral wanneer de plankenvloer doorloopt van de ene ruimte in de andere. Je voorkeur kan ook uitgaan naar uitzonderlijk brede planken, de zogenaamde kasteelplanken.

2. strokenparket bestaat uit dunnere planken die ook minder lang zijn. Ze worden op een ondervloer verlijmd. Deze ondervloer kan bestaan uit OSB-platen of kan een mozaïekparket zijn. Ook hier kan je variëren in onderlinge lengte van de planken.

3. mozaïekparket bestaat uit kleine houten lamellen van 6 tot 10 mm dik en zijn volgens een bepaald motief gerangschikt. Het meest bekende hierin is het dambord. De lamellen worden samengevoegd tot panelen en vastgehouden door middel van nylonnetjes of papier.

Ze worden verlijmd op de ondervloer, geschuurd en afgewerkt. Andere motieven zijn de visgraat, vlechtmotieven en engelsvorm.

4. lamparket of tapijtparket is een houten vloer die bestaat uit houten stroken zonder tand en groef met meestal een dikte van 10 mm. Ze worden rechtstreeks verlijmd op de ondervloer of gelijmd en genageld op onderparket (ofwel een mozaïekparket ofwel OSB-platen).

Deze traditionele parketvloer biedt uitgebreide mogelijkheden wat betreft motieven, boorden en plaatsing op vele ondergronden en past dus in alle mogelijke interieurs. Het kan gebruikt worden voor een klassieke, moderne, rustieke of retro binnenhuisinrichting.

5. kopsparket wordt meestal gebruikt voor druk belopen ruimtes. Dit parket is samengesteld uit houten lamellen waarvan de vezelrichting niet horizontaal maar verticaal loopt. Hierdoor wordt het loopvlak gevormd door kopshout. De geprefabriceerde panelen worden samengehouden door een net dat gelijmd wordt op de ondergrond.

6. recuperatieparket is een massief houten vloer die ooit nog in een oud kasteel of een ander oud gebouw gelegen heeft. Maar let op: dit soort parket is niet onuitputtelijk en dus vraagt men soms hoge prijzen. Bovendien zal je misschien vloeren van verschillende loten moeten combineren omdat jouw gevraagde hoeveelheid niet kan gevonden worden binnen éénzelfde lot.

7. verouderd parket kan je kiezen indien je niet de oorsprong belangrijk vindt maar wel de ‘verouderde look’. Voor deze soort kan je terecht bij gespecialiseerde parketteurs. De nieuwe planken worden fabrieksmatig verouderd en verkleurd. Het uitzicht van echt verouderd parket wordt perfect geïmiteerd.

Voor massief houten vloeren bepaalt de dikte en de grootte van de elementen hoe duur het parket wordt. Veel hangt ook af van de houtsoort.

Halfmassieve vloeren

Deze parketvloer is opgebouwd uit verschillende lagen. De onderlaag en tussenlaag bestaat meestal uit houtvezel MDF of multiplexplaten of blokplaten uit naaldhout. De slijtlaag of toplaag bedraagt minimum 2,5 mm edel hout (meestal 4 of 6 mm) en kan dus ook opgeschuurd worden, hoewel niet onbeperkt. Heel vaak worden deze vloeren legklaar geleverd.

De stroken of panelen hebben steeds een tand- en groefverbinding op de vier zijden. Deze vloer kan vol verlijmd geplaatst worden of hij kan ook zwevend geplaatst worden. Uiteraard zal je bij het belopen van een zwevend geplaatste vloer meer loopgeluiden horen.

Het voordeel van deze parketvloer is de eenvoudige en stofvrije plaatsing van het product. Deze meerlagige parketvloeren zijn ook goedkoper dan de massief houten vloeren. Bij dit type parket heb je nog steeds het aangename warme gevoel van een houten vloer.

Fineerparket is ook opgebouwd op basis van een onderlaag uit MDF, vezelplaat of multiplex maar heeft een dunnere toplaag massief edel hout. De parketstroken zijn voorzien van tand en groef en zijn meestal vooraf afgewerkt.

Je kan deze vloer niet meer herschuren. De plaatsing is heel gemakkelijk door het kliksysteem waarmee de panelen in elkaar worden geklikt. Deze eenvoudige legmethode evenals de prijs zijn een meevaller. Ook bij fineerparket voel je het aangename gevoel van een houten vloer.

Synthetisch parket

Laminaatparket is ondanks de benaming een volledig ander type van vloer. Het bestaat uit meerlagige planken waarop een decoratieve toplaag wordt gezet. Meestal is dit een fotografische reproductie van een parketvloer maar er kunnen ook allerlei andere motieven zijn.

Laminaat is zeer onderhoudsvriendelijk en goed bestand tegen vlekken of beschadigingen. De prijs is een troef en het kan eenvoudig gelegd worden. Nadeel is dat laminaat nooit dezelfde warme en authentieke gevoel geeft van een echte houten vloer. Vaak heb je ook meer lawaaihinder dan bij houten parketvloeren.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels