De verschillende types inbouwspots

De verschillende types inbouwspots

Verlichting

De verlichting is een verhaal op zich. Je hebt de gekende opbouwarmaturen, daarnaast zijn er ook inbouwspots en inbouwverlichting. Wat zijn de verschillende soorten?

De inbouwverlichting wordt in de ruimte van het verlaagde plafond gemonteerd en verspreidt de lichtbundel door een gat in het plafond. De inbouwspots worden in de afwerking ingebouwd.

Vooral bij die inbouwspots is voorzichtigheid geboden. De spots produceren een zekere warmte wanneer ze branden en dat is niet altijd zonder gevaar wanneer ze in brandbare materialen worden verwerkt. Er bestaan spots die geschikt zijn voor montage in dergelijke brandbare materialen, andere zijn dat niet. Om je hierin wegwijs te maken, werd het F-label in het leven geroepen. Dit geeft aan of het armatuur geschikt is voor directe montage op normaal brandbare materialen. Er bestaan drie verschillende symbolen:

een driehoek met een F er in en een kruis erover geeft aan dat het armatuur geschikt is voor directe montage op onbrandbare materialen (gipsplaat, beton,…);

een driehoek met een F erin geeft aan dat het armatuur direct op normaal brandbare materialen (brandbaar vanaf 200° C) gemonteerd kan worden. Dit zijn de meeste houtsoorten;

een driehoek met een M erin geeft aan dat de armatuur in meubels mag ingebouwd worden.

Gewoonlijk worden bij deze symbolen ook een aantal maten gegeven. Dit zijn de minimale maten voor de ruimte achter het plafond. Alleen als deze ruimte wordt aangehouden voldoet het armatuur aan het F-merk.

Tekst Tim Vanhove

Ik ga Bouwen & Renoveren

TIPS

Een mooie verlichting in huis heeft een enorme invloed op de uiteindelijke sfeer.

Voorzie in leefruimten verschillende zwakke lichtbronnen: drie keer 40 W in plaats van één keer 100 W. Op die manier kan u de verlichting aanpassen aan uw behoeften: soms een in sterkte regelbare indirecte verlichting voor een intieme sfeer, op andere momenten rechtstreekse verlichting die het vertrek in licht laat baden. Of specifieke lampen om te lezen of om, bijvoorbeeld, een schilderij extra te doen uitkomen. Met behulp van verschillende gerichte lichtbronnen bespaart u heel wat elektriciteit, aangezien u niet de hele tijd de hele kamer hoeft te verlichten.

Vermijd schaduwvorming: een luchter aan het plafond net boven een tafel of een bureau zorgt voor lelijke schaduwen wanneer u voorover buigt. Het is interessanter om met laterale lichtbronnen te werken.

In de keuken kiest u voor centrale verlichting, versterkt door diffuse verlichting boven het werkblad. Wandlampjes laten toe een zachtere sfeer te creëren.

In de zitkamer opteert u voor een verlichting met dimmer. Indien koele tinten overheersen, geeft u de voorkeur aan, bijvoorbeeld, een lamp in gezandstraald glas die perfect bij de kleuren past. Zetten warme tinten de toon, dan kan u die benadrukken door gloeilampen.

In de badkamer is licht vooral belangrijk in de buurt van de spiegel, waar u sterk en wit (“daylight”) licht nodig heeft voor een goede zichtbaarheid. De rest van het vertrek kan in gelig licht baden.

In de slaapkamers werkt u met aangepaste, specifieke verlichting aan het hoofdeinde van het bed, in de kast, boven het werkblad, liever dan met centrale verlichting aan het plafond.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels