De vijf meest gestelde vragen over parket

De vijf meest gestelde vragen over parket

Vloeren en plinten

We geven je de vijf meest gestelde vragen rond parket. En leveren natuurlijk meteen de antwoorden.

Kan parket op iedere vloer gelegd worden?

Ja, maar de bestaande vloerbedekking moet verwijderd zijn. Ook in de onderliggende vloer moeten alle grote oneffenheden verwijderd worden. Een goede parketspecialist zal de ondervloer controleren en bekijken of de vloer al dan niet moet geëgaliseerd worden.

Hij moet ook het vochtgehalte van de vloer opmeten. Het is onmogelijk om parket te leggen op een ondervloer die te vochtig is.

Hoe renoveer ik een oude plankenvloer of oud parket?

Oudere huizen hebben vaak plankenvloeren of oud parket. Deze kan vaak mooi gerenoveerd worden. Om parket te renoveren heb je schuurmachines nodig. Een bandschuurmachine gebruik je voor het grof schuurwerk, voor moeilijk bereikbare plaatsen en kanten is de kantschuurmachine ideaal.

Je kan deze krijgen bij verhuurzaken. Maak de ruimten volledig leeg en sluit alles zo goed mogelijk af: parket schuren betekent stof. Tegenwoordig hebben de meeste machines wel stofafzuiging, maar stofvrij schuren blijft onmogelijk.

Schuren doe je in de richting van de nerf, nooit tegen de nerf. Na het opschuren moet je voegen opvullen met een speciale hars die gemengd wordt met schuurstof van een korrel 100. Je zal de parket verschillende malen moeten schuren.

Gebruik elke keer fijner schuurpapier. Nadien wordt de vloer gepolijst met een polijstmachine en afgewerkt.

Laat je vooraf goed informeren of de vloer nog in voldoende goeie staat is om te renoveren. Sommige vloeren zijn al te vaak geschuurd of mogelijk ligt de vloer te oneffen zodat het beter is om de vloer uit te breken en opnieuw te leggen.

Hoe bepaal je de legrichting van parket?

Voor het aanbrengen van de ondervloer, moet je eerst bepalen in welke richting je de parketvloer wil leggen. De ruimte wordt langer en smaller als je de planken in de lengterichting van de kamer legt. De ruimte wordt breder en korter als je de planken in de breedterichting van de kamer legt.

Planken diagonaal leggen kan ook, mogelijks oogt het vertrek dan iets groter. Weet wel dat deze plaatsing voor een vreemde loopervaring zorgt. Vaak wordt bij keuze van de legrichting ook rekening gehouden met de toegangsdeur van het vertrek dat je wenst te betreden. Zo oogt een legrichting evenwijdig met de deur minder druk dan deze loodrecht op de deur.

Kies je voor maatwerkmeubilair, deuren, … met een uitgesproken belijning in het hout dan is het ook best hiermee rekening te houden bij de keuze van de legrichting van de vloer. Leg je deze evenwijdig dan verhoogt dat de sereniteit van het geheel.

Hoe onderhoud je een houten vloer?

Het dagelijks onderhoud van je houten vloer begint bij de voordeur. Leg een goeie deurmat: die gaat al veel vuile deeltjes tegenhouden. Regelmatig stofzuigen met een zachte borstel of een zachte keerborstel kan het dagelijkse vuil snel wegwerken.

Afhankelijk van de afwerking met lak, boenwas of olie dien je de juiste onderhoudsproducten te gebruiken. Vermijd vooral contact met bijtende of chemische producten. Verwijder gemorste vloeistoffen onmiddellijk. Laat geen water over de vloer lopen en verwijder vocht meteen.

Moet ik parket behandelen tegen houtworm of ongedierte ?

Nee. Voor goede kwaliteitsparket wordt het kernhout van hardhoutsoorten gebruikt. Dit hout moet niet behandeld worden.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels