De voor- en nadelen van een gepolierde betonvloer

De voor- en nadelen van een gepolierde betonvloer

Vloeren en plinten

Een alternatief is de gepolierde betonvloer, of polybetonvloer. Ook een gladde vloer zonder hinderlijke voegen.

Alleen bedraagt de opbouwdikte al snel 8 tot 10 centimeter, een hoogte die je niet altijd beschikbaar hebt bij renovatie. Daarnaast deelt deze vloer wel de voordelen van de andere naadloze vloeren. Het onderhoud is eenvoudig en een polybetonvloer in een neutrale kleur geeft je interieur een tijdloos karakter. Al zijn andere kleurschakeringen perfect mogelijk, tot roze toe.

Opgelet!

Waar je wel op moet letten is dat er na verloop van tijd scheuren en barstjes kunnen ontstaan, vaak door schommelingen in de omgevingstemperatuur. Het is daarom belangrijk dat het beton gegoten wordt bij normale weersomstandigheden en dat de vloer net na plaatsing niet te snel afkoelt of opwarmt. De vloerverwarming laat je de eerste weken best uit staan. Om die reden worden er in grote ruimtes op regelmatige afstand ook uitzetvoegen geslepen in het beton.

Omdat de afwerking met een machine gebeurt die niet helemaal tot in de hoeken reikt, ziet de vloer er mogelijk niet overal hetzelfde uit. Plaatsen die veel belopen worden, zullen na verloop van tijd ook een iets ander effect hebben dan elders in de woning. Tot slot moet je er rekening mee houden dat beton poreus en dus gevoelig is voor vlekken. Een polybetonvloer lijkt duurder dan pakweg een tegelvloer, maar als je alle elementen in rekening brengt, valt dat eigenlijk goed mee. Tegels zijn per vierkante meter goedkoper, maar je bespaart wel op tegellijm, chape of voegsel.

Kostprijs

Over het algemeen kun je stellen dat hoe groter de oppervlakte, hoe gunstiger de prijs van een polybetonvloer. Verder wordt de prijs bepaald door factoren als de gewenste dikte, het aantal hoeken en hun bereikbaarheid met de machine. Voor een gemiddelde woning met open inrichting is een gemiddelde kostprijs van 70 euro per m2 (exclusief btw) realistisch.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels