De voor- en nadelen van kurk

Vloeren en plinten

Met kurk haal je een uitstekende thermische isolatie in huis en het is nog gemakkelijk in onderhoud ook. Zijn er ook nadelen verbonden aan het materiaal?

Kurk is een natuurlijk product dat bestaat uit eikenschors en kurk die vermalen worden en daarna vermengd met hars en andere additieven. Dit mengsel wordt in blokken geperst en dan verzaagd. Resultaat: een materiaal van ongeveer 4 mm dik waarmee je zowel vloeren als muren kan bedekken.

Van nature is deze bekleding lichtbruin van kleur. Er zijn tegenwoordig verschillende merken die, in concurrentie met linoleum en vinyl, uiteenlopende tinten aanbieden. Kurk blijft hoe dan ook een natuurproduct en kan onder invloed van zonlicht dus verbleken en mettertijd kunnen meubelsporen zichtbaar worden.

Isolerend

Het grote voordeel van kurk schuilt in de fysische eigenschappen. Zo garandeert het materiaal een uitstekende thermische isolatie. Het voelt aangenaam warm aan en je kan er, bijvoorbeeld in de slaapkamer, zonder problemen blootsvoets op lopen. Kurk is ook ondoordringbaar en kan dus in de badkamer worden geplaatst.

Bovendien is kurk elastisch (en bijgevolg aangenaam om op te lopen), antistatisch (er blijft dus weinig stof achter) en geluiddempend. Die laatste kwaliteit is niet onbelangrijk, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld laminaat.

Plaatsing

De plaatsing kan zowel door een specialist als door een particulier gebeuren. Informeer als doe-het-zelver vooraf grondig bij de fabrikant. Je kan kurk leggen op elke harde ondergrond die min of meer vlak ligt (beton, tegels, parket,…)

Voorzie eerst een onderlaag die ondermeer zal fungeren als buffer tegen opstijgend vocht. In sommige omstandigheden moet je de kurk zonder meer plaatsen en verlijmen. Een aantal merken ontwikkelden erg handige zwevende elementen die in elkaar grijpen (vergelijkbaar met laminaat).

Kurk is verkrijgbaar in verschillende formaten: vierkante of rechthoekige tegels; zwevend parket met lamellen waarvan de onderlaag uit kurk bestaat, de kern uit MDF en de bovenlaag uit kurk; rollen, hoofdzakelijk bedoeld als wandbekleding. Er bestaan ook tegels die werden bedekt met een dunne laag slijtvast vinyl. De kwaliteit van kurk kan uiteraard erg variëren, in functie van de densiteit (het aantal korrels dat tot één tegel werd samengedrukt). Hoe hoger die densiteit, hoe beter de kwaliteit.

Afwerking

Tot slot kan je de kurken vloer vernissen, indien de elementen die je kocht niet vooraf industrieel werden behandeld. Zie bij de plaatsing niet over het hoofd dat kurk een beetje kan uitzetten. Voorzie daarom een ruimte van 0,5 tot 1 cm tussen de muur en de vloerbedekking en gebruik een plint om die ruimte af te dekken.

Qua onderhoud wordt het gebruik van grote hoeveelheden water afgeraden. Maak een kurkenvloer liever schoon met de stofzuiger en een vochtige doek. Behandel de kurk af en toe met een speciaal product.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels