De voor- en nadelen van linoleum

Vloeren en plinten

Qua uitzicht zou je linoleum en vinyl makkelijk met elkaar kunnen verwarren. Het gaat echter om twee totaal verschillende materialen. De voor- en nadelen!

Linoleum is een 100 % natuurlijk product dat uit ecologische overwegingen werd ontwikkeld. Ideaal dus voor wie kiest voor duurzaam wonen. Linoleum wordt gemaakt op basis van lijnolie, hars, kalk en natuurlijke pigmenten.

Kan tegen een stootje

Het grote voordeel van een dergelijke bekleding is de prima hygiënische kwaliteit: linoleum is antibacterieel. In tegenstelling tot vinyl wordt de slijtlaag hier gevormd door de totale dikte van het product, aangezien linoleum in de massa wordt geverfd. Wanneer je bijvoorbeeld een mes laat vallen op linoleum, zal die kras dan ook veel minder zichtbaar zijn dan op vinyl. Die eigenschap zorgt er trouwens ook voor dat linoleum veel langer meegaat dan vinyl.

Aan dat voordeel hangt uiteraard een prijskaartje! Linoleum is bijna nooit leverbaar uit voorraad, maar wordt besteld. En dat jaagt de prijzen uiteraard de hoogte in.

Moeilijkere plaatsing

Net als vinyl is linoleum verkrijgbaar in talloze, zelden effen kleuren. Je kan er in een handomdraai de sfeer in een vertrek mee beïnvloeden en de dikte van de afgewerkte vloer neemt nauwelijks toe.

Linoleum is echter minder makkelijk te plaatsen dan vinyl. Dat laat je best aan een specialist over. Er is een perfect vlakke ondergrond nodig (idealiter een dekvloer), aangezien de bekleding over de hele oppervlakte wordt verlijmd, niet enkel langs de zijkanten.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels