De voor- en nadelen van vinyl

De voor- en nadelen van vinyl

Vloeren en plinten

Vinyl is één van de goedkoopste en makkelijkst te plaatsen vloerbekledingen, kortom de ideale oplossing voor wie het zichzelf niet te moeilijk wil maken. Dit soort vloerbekleding krijgt echter ook al snel een bedenkelijk imago aangemeten: vaak worden vinylsoorten van bedenkelijke kwaliteit aangeboden. De voor- en nadelen!

Tegenwoordig doen fabrikanten grote inspanningen om vinyl van betere kwaliteit, sterker en duurzamer, te ontwikkelen. En zo blijft vinyl een ideale oplossing voor wie niet te veel geld wil investeren in de afwerking van een vloer. In een huurpand bijvoorbeeld geeft de plaatsing van een vinyl op afgesleten tegels meteen een andere uitstraling aan een vertrek. En dat zonder al te veel extra kosten.

Zeldzaam effen

Vinyl is in feite een synthetische vloerbekleding (soepel en elastisch PVC), verkrijgbaar in een schier eindeloos aantal kleuren en motieven. Op één uitzondering na: effen vinyl is heel zeldzaam. Deze vinylsoorten zijn meestal gespikkeld om te voorkomen dat sporen en vlekken al te snel zichtbaar zouden worden.

Er bestaan ook heel wat producten, bedoeld als imitatie van parket, natuursteen of tegels. Ook hierin zien we grote verschillen: sommige zijn slechte imitaties, andere dan weer niet. Fabrikanten pakken trouwens steeds vaker uit met textuurvinyl dat er minder als kunststof uitziet dank zij lichte schaduwen die zorgen voor een zeker reliëf.

Opbouw van vinyl

In de praktijk bestaat vinyl uit twee lagen: een onderlaag (de rugzijde) en een beschermlaag in glasvezel. De levensduur van vinyl hangt niet af van de totale dikte, maar wel van de dikte van de slijtlaag. Een slijtlaag van bijvoorbeeld 0,15 mm is enkel geschikt voor de slaapkamer. Een dikte van 0,6 mm kan ook worden gebruikt in een kantine, in kantoren… Hou daarbij altijd in het achterhoofd dat dikker vinyl soms gevoeliger is voor sporen van meubels en dergelijke.

Wat de plaatsing betreft, biedt vinyl een groot voordeel ten opzichte van linoleum: het kan enkel aan de zijkanten worden gelijmd. Daardoor is het makkelijker te plaatsen en ook weer weg te halen. Een ervaren doe-het-zelver kan een dergelijke vloerbekleding zelf leggen, al moet hij er goed op toezien dat de ondergrond relatief vlak is.

De plaatsing van vinyl in een vochtig vertrek wordt wel sterk afgeraden.

 

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels