De voordelen van een eigen binnentuin

De voordelen van een eigen binnentuin

Decoratie en meubilair, Groendaken en -gevels, Interieur, Tuin en planten

Heb je geen tuin, terras of zelfs maar een balkon om je batterijen even op te laden? Haal dan een beetje natuur in huis door een binnentuin aan te leggen. Vetplanten, een plantenmuur, een binnenmoestuin... De mogelijkheden zijn talrijk en de voordelen ook.

De verschillende stijlen

  • De Japanse zen tuin
  • Een groene muur
  • Planten in potten
  • Hydrocultuur: hiermee kweek je planten in water, waaraan de nodige voedingsstoffen zijn toegevoegd
  • Een binnenmoestuin

De voorwaarden

Denk aan de ruimte: Je kan je tuin in elke kamer inrichten – de leefruimte, keuken of zelfs de badkamer. De truc is om je planten aan te passen aan de ruimte. Orchideeën, bijvoorbeeld, voelen zich het best in de badkamer aangezien deze plant van vochtige plaatsen houdt. De Dracaena (drakenplant) daarentegen kan wel wat tocht verdragen en fleurt dus zonder problemen de inkomhal op.

Denk aan het licht: Alle planten hebben licht nodig om te overleven, zonder uitzondering. Kies dus voor een lichtrijke ruimte met veel ramen, indien mogelijk naar het oosten of het westen gericht. Dit betekent echter niet dat alle planten rechtstreeks zonlicht nodig hebben.

Denk aan de temperatuur: Koude kan sommige planten beschadigen, terwijl warmte hen net helpt te ontwikkelen. Ga dus geen binnentuin aanleggen in niet-verwarmde ruimtes zoals de zolder, kelder of garage. Plaats de planten ook niet te dicht bij een ventilatiebron of airconditioning. Dat kan de planten uitdrogen.

Installeer een sproeisysteem: Als je geen tijd hebt om je planten regelmatig water te geven, is het raadzaam om een geautomatiseerd systeem te installeren. Bij een plantenmuur bestaat het systeem meestal uit een waterreservoir aan de voet van de wand, een pomp en een druppelsysteem in het bovenste gedeelte.

De voordelen

Ontspannend: Een binnentuin creëert een serene, rustgevende omgeving. Je haalt een stukje natuur binnen en de planten verfraaien tegelijkertijd je woning.

Lucht zuiveren: Sommige planten helpen om de binnenlucht schoon te houden. Ze kunnen – ook al is het maar in kleine mate – vluchtige organische stoffen (VOC’s) absorberen (schadelijke chemische stoffen die vrijkomen uit bepaalde materialen of producten.

Natuurlijke scheiding: Planten kunnen ook ruimtes structureren. Je kan namelijk met planten spelen – zowel in de hoogte als in omvang – om verschillende functies in eenzelfde ruimte te definiëren. Denk maar aan een heuse groene wand tussen woonkamer en eetkamer. Maar ook potplanten kunnen als natuurlijke scheidingswand worden gebruikt.

Geluidsisolatie: Planten kunnen geluidsoverlast in huis verminderen door het geluid te absorberen. Net als alle andere zachte materialen in huis, zal een plant de trillingen die het geluid produceert deels absorberen, en dus niet weerkaatsen, wat wel het geval is bij harde materialen.

Luchtbevochtiging: Je planten in huis hebben een zeer gunstig thermisch effect in de zomer. Planten geven namelijk waterdamp af, wat helpt om de binnenatmosfeer te koelen. De planten creëren zo een natuurlijke airco, waardoor de temperatuur enkele graden kan dalen.

Anders consumeren: Het hoeven niet enkel planten te zijn. Je kan binnen ook perfect een kleine moestuin aanleggen. Er gaat niets boven het kweken van kruiden in je keuken. Dit is meteen ook een goede manier om je ecologische voetafdruk te beperken én je spaart er ook nog eens geld mee uit.

Tekst Mailys Chavagne
Foto Luc Roymans/Crepain Binst Architecture 

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels