De voordelen van energievriendelijke nieuwbouw

Duurzaam bouwen

Energiezuinig bouwen is een punt op de politieke agenda en mensen bouwen steeds vaker met een groene gedachte in het achterhoofd. Maar wat zijn nu precies de voordelen van een woning die zuinig is met energie?

Uit de EPB-aangiften voor nieuwbouwwoningen bij het Vlaams Energieagentschap blijkt dat heel wat gezinnen in Vlaanderen al een stuk energiezuiniger bouwen dan ze strik genomen moeten. Dat is al goed nieuws, al worden de normen tegen 2014 nog verstrengt en mag het maximale E-peil voor een nieuwbouwwoning nog E60 bedragen. Energiezuinig bouwen is een punt op de agenda en mensen bouwen steeds vaker met een groene gedachte in het achterhoofd. Maar wat zijn nu precies de voordelen van een woning die zuinig is met energie?

Steeds meer mensen houden rekening met de voordelen van energiebesparing en strijken hier de voordelen, voornamelijk op financieel en ecologisch vlak, op. Eerst en vooral is het energiezuinig bouwen goed voor het milieu, onszelf en medemens. We bouwen samen namelijk aan een groenere omgeving met respect voor de toekomst van de aarde. Het is een gezonde omgeving voor de bewoner en medebewoners van een energiezuinige woning.

Ook op financieel vlak is het bouwen van een energiezuinige woning ook erg interessant. Zo kan je jaarlijks aanzienlijk besparen op de energiefactuur en stijgt de waarde van het huis op de verkoop- en verhuurmarkt.

Daarnaast zijn er tal van premies en financiële tegemoetkomingen voor mensen die energiezuinig bouwen. Het Vlaams Energieagentschap zet enkele van deze financiële voordelen op een rij. Zo krijgt u een vermindering van onroerende voorheffing, afhankelijk van het E-peilresultaat van de woning. Voor stedenbouwkundige aanvragen vanaf 2013 loopt de korting op tot 50% op de onroerende voorheffing bij een E-peil van maximum E50 en dat gedurende 5 jaar. De korting bedraagt 100% op de onroerende voorheffing bij een E-peil van maximum E30 en dat gedurende 5 jaar.

De eigenaar van de milieuvriendelijke woning heeft recht op een gratis verzekering gewaarborgd wonen, afhankelijk van het E-peil van de woning. Die verzekering komt tussen als u door arbeidsongeschiktheid of onvrijwillige werkloosheid de hypothecaire lening voor de nieuwbouwwoning niet meer kunt afbetalen.

Daarnaast krijgt u ook van de netbeheerder een premie die afhankelijk is van de E-peilscore van de woning. Hoe lager het E-peil, hoe hoger de premie. Bij het afsluiten van een lening voor een energiezuinige lening, kan het zijn dat de leningsvoorwaarden bij de bank iets voordeliger kunnen zijn, als is dit sterk afhankelijk van bank tot bank. (LVR)

Meer tips? Informatie via www.energiesparen.be

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels