De voordelen van hamsterhuren

De voordelen van hamsterhuren

Immo

Een lening aangaan wordt steeds uitdagender voor jonge kopers. 'Er moet dringend nagedacht worden over alternatieven', stelt Ik Ga Bouwen-hoofdredacteur Eric Cloes.

De beslissingen van de Nationale Bank van België om de toekenningsvoorwaarden voor hypothecaire leningen te verstrengen, stellen jonge leners niet bepaald gerust. Zij kijken immers al tegen hoge vastgoedprijzen aan. We moeten dan ook dringend beginnen na te denken over alternatieven.

In Vlaanderen introduceert bouwbedrijf Gilen Woonprojecten bijvoorbeeld een nieuw concept: “Hamsterhuren”. Het komt erop neer dat de bouwonderneming je een woning verhuurt die je gedurende de eerste tien jaar van de huur op elk moment kunt kopen. Dat concept biedt de huurders-kopers interessante voordelen.

Huur uitsparen

Ten eerste is er het financiële plaatje: de reeds betaalde huishuur kan als voorschot worden genomen voor de aankoop van de woning (waarbij je maximaal vijf jaar terug kunt). De formule stelt de huurders bovendien in staat om de woning te “testen” tijdens de huurperiode. Tot slot biedt het concept mensen de mogelijkheid om een felbegeerde woning snel te betrekken zonder eerst jaren te moeten sparen alvorens ze te kunnen betalen.

“Doordat ze vijf jaar huur uitsparen, kunnen de kandidaat-kopers zo’n 20 procent eigen vermogen op tafel leggen”, schat initiatiefnemer Rudy Gilen. Hij voegt er nog aan toe dat zijn aankoop- en huurprijzen marktconform zijn.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels