De voordeur: meer dan gewoon een deur

De voordeur: meer dan gewoon een deur

Ramen, deuren en poorten, Ruwbouw

De voordeur vormt de grens tussen binnen en buiten, de buffer tussen onze thuis en de buitenwereld. Maar daarnaast heeft ze nog enkele andere belangrijke functies.

Afsluiten

Dit is uiteraard de belangrijkste functie van een voordeur. Om die functie te vervullen, blijft de draaideur (op scharnieren) veruit het populairste type. Een pivoterende deur (op een excentrische verticale as) komt minder vaak voor, maar maakt wel een bredere opening mogelijk. Technisch gezien is ze echter delicater (veiligheidsslot, wind- en waterdicht) en springt bij voorkeur dus in of bevindt zich onder een dakoversteek.

© L. Goetschalckx/Arch. Ch. Baetens

Verwelkomen

De voordeur wordt vaak als het visitekaartje van je woning beschouwd. Bij een volle deur – met eventueel een kijkgaatje – ligt de nadruk op de beschermende rol. Met een glazen deur (transparant of mat glas) kies je voor openheid en gastvrijheid. Bovendien laat het glas natuurlijk licht door. Verder geven de afmetingen, materiaal, kleur en stijl elke voordeur een eigen karakter.

Beveiligen

De voordeur moet de bewoners beschermen tegen ongewenste bezoekers. Niet enkel de deur moet stevig zijn, maar ook het hang- en sluitwerk. Daar zit namelijk de zwakke plek van een deur. Je kiest best voor een deur met verschillende sluitpunten en een cilinderslot. Bij een glazen deur is gelaagd glas aan de binnenkant een must en mogen de glaslatten nooit aan de buitenkant zitten.

Isoleren

De voordeur beschermt de woning tegen weer en wind. Een goed geïsoleerde en luchtdichte deur beperkt het warmteverlies. De EPB-regelgeving legt voor de voordeur een Uw-waarde (warmtetransmissie-coëfficiënt) op van 2,0 W/m2K.

Praktische rol

Om de toegang te vereenvoudigen en/of te beveiligen kan je een voordeur uitrusten met een parlofoon, verlichting, een videofoon, een badgesysteem of een biometrisch systeem. De uiteindelijke keuze is persoonlijk en hangt voor een groot deel af van je budget.

© Schüco

Tekst Cécile Wolfs
Openingsbeeld © FragerFralu

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels