De vuurbestendigheid van een woning in staal

De vuurbestendigheid van een woning in staal

Bouwmethodes

Staal is onbrandbaar. Maar bij hoge temperatuur - tijdens een brand, bijvoorbeeld - boet het materiaal aan stevigheid en stabiliteit in. Zijn huizen met een metalen skelet dan wel brandveilig?

Staal is onbrandbaar. Maar bij hoge temperatuur – tijdens een brand, bijvoorbeeld – boet het materiaal aan stevigheid en stabiliteit in. Zijn huizen met een metalen skelet dan wel brandveilig?
Als in een gebouw brand uitbreekt, ligt de allerhoogste prioriteit bij de veiligheid van wie zich binnen bevindt. Dus moeten we constructies ontwerpen die voldoende vuurbestendig zijn om evacuaties en interventies van de hulpdiensten mogelijk te maken. In dat verband mogen de termen ‘vuurbestendigheid’ en ‘brandreactie’ niet met elkaar worden verward. ‘Vuurbestendigheid’ is de mate waarin een wand mechanisch tegen vuur bestand is, terwijl ‘brandreactie’ verwijst naar het vermogen van een materiaal om vuur te vatten en een brand te versnellen. Staal is een mooie illustratie van dat onderscheid. Het is weliswaar onbrandbaar en niet ontvlambaar, maar onder invloed van de hitte bij een brand gaat gevaarlijk veel van zijn stevigheid verloren.

Zijn huizen opgebouwd uit elementen in staal dan gevaarlijk? Nee, want (een combinatie van) interventies kunnen de vuurbestendigheid verhogen om de veiligheid van de bewoners te waarborgen. We willen er wel op wijzen dat er voor eengezinswoningen geen wettelijke basisnormen bestaan! Van de hieronder beschreven oplossingen wordt er dus geen enkele opgelegd, al kunt u ze wel implementeren om uw veiligheid te verhogen.

Om uw huis beter tegen vuur bestand te maken, kunt u een beschermlaag van brandwerende verf aanbrengen of kiezen voor een vuurvast parement. U kunt de stalen elementen laten opvullen met beton, een materiaal met een hoge vuurbestendigheid. In de stalen structuur kunnen ook profielen worden verwerkt met ruimere afmetingen dan wat voor de stabiliteit van het pand vereist is. Dat is zeker niet de goedkoopste oplossing, maar ze vrijwaart wél de ruwe uitstraling van eventueel zichtbaar gebleven delen van de structuur. Een andere optie: dek de stalen elementen af met een fysieke bescherming. We denken daarbij niet alleen aan brandwerende verf, maar onder meer ook aan het gebruik van speciale vuurbestendige panelen.

Met het oog op de brandveiligheid zijn ook sommige preventieve maatregelen het overwegen waard of zelfs verplicht: rookmelders, alarmsystemen, brandblussers…

Sylvie Reversez

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels